Emlékkonferencia: kutatás, tényfeltárás, emlékezetpolitika

A Szolyvai Emlékparkbizottság, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és az UNE UMOTI Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszéke „Kutatás, tényfeltárás, emlékezetpolitika…” címmel tartott nemzetközi tudományos emlékkonferenciát Beregszászban, az Európa-Magyar Házban.

Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékparkbizottság elnökének nyitó beszéde után Marosi István görögkatolikus áldozópap imádkozott az áldozatok lelki üdvéért.

Dr. Zubánics László történész, az UNE UMOTI Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszékének vezetője tartott előadást A kárpátaljai magyarok és németek internálása és deportálása 1944 és 1945 között címmel. Zékány Krisztina nyelvész, az UNE UMOTI Magyar Filológia Tanszékének vezetője A GULÁG-GUPVI kutatók nemzetközi fóruma Kárpátalján 2021. című tanulmánygyűjteményt és évkönyvet mutatta be. Marosi István, az Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium igazgatója, egyháztörténész Ortutay Elemér kárpátaljai görögkatolikus hitvalló pap című emlékkötetről beszélt, míg dr. Molnár D. Erzsébet történész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola docense, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont Intézetigazgatója A makkosjánosi foglyok, három napra elhurcoltak a MNL hadifogoly adatállományában címmel tartott előadást.

Elhangzott továbbá Bimba Brigitta, a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajzi Doktori Iskolája abszolvált hallgatójának, Meskó János helytörténésznek, Dupka Nándor, az UNE UMOTI Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszéke hallgatójának, valamint Bakancsos László, az UMDSZ Mentorok Tanácsa elnökének előadása.

– Miért tartják fontosnak, hogy immár évtizedek óta, esztendőről-esztendőre megszervezzék a konferenciát? – kérdeztük dr. Dupka György történészt, a Szolyvai Emlékparkbizottság felelős titkárát, a KMMI igazgatóját.

– Legelőször 1989. november 18-án szerveztünk ilyen konferenciát, és akkor még sikerült 150 túlélőt meghívni a Beregszászi Művelődési Házba. Azóta minden évben rendezünk emlék-, mostanában pedig immár tudományos konferenciát, de emellett sok más feladat is hárul ránk. Meggyőződésem ugyanis, hogy nekünk kötelességünk a „háromnapos munkán” odaveszettek emlékét megőrizni. Az eltelt évek alatt közel hetven könyv jelent meg, nagy részük a túlélők visszaemlékezését, levéltári feldolgozásokat, tanulmányokat, elemzéseket tartalmaz. 2009-től pedig folyamatosan kiadjuk a konferenciákon elhangzott elemzéseket, tanulmányokat is. Ugyanis a konferencia nemzetközivé vált azáltal, hogy kapcsolatba léptünk a Pécsi Német Körrel. Magyarországon ők zászlós hajója a „malenykij robot” kutatásnak. De ez a konferencia az egész Kárpát-medencét érinti, ezért is vontuk be a különböző területeken jeleskedő történészeket, kutatókat is a munkánkba.

– Az előadók között fiatalokat is hallhattunk, ami azt bizonyítja, hogy van kinek átadni a stafétát?

– Igen, szerencsére érkeznek fiatalok, akiket sikerült bevonni a kutatásba. Dupka György röviden ismertette a magyarországi előadók (dr. Botlik József, Kovács Sándor) beküldött dolgozatát, majd összegezte a konferencia eredményeit.

A konferencia után a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit az Európa–Magyar Ház udvarán lévő márványtábláknál, illetve a sztálinizmus áldozatainak beregszászi emlékművénél.

Eddig közel 12 ezer áldozat neve olvasható a Szolyvai Emlékparkban elhelyezett emléktáblákon. Ma felavatásra kerül annak a közel ötven személynek állított tábla is, akiket a rendkívüli hadbíróság 1944-ben halálra ítélt.

Hegedűs Csilla
A szerző felvétele

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó