2,5 milliárd eurós EU-s támogatást kapott Ukrajna

Ukrajna újabb, 2,5 milliárd eurós részletet kapott az EU makroszintű pénzügyi támogatási programja részeként – közölte honlapján a pénzügyminisztérium.

“Őszintén hálásak vagyunk az EU-nak az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásért. A kapott források nagymértékben hozzájárulnak az állami költségvetés sürgős kiadásainak fedezéséhez, és támogatják az állam gazdasági stabilitását” – idézi Szerhij Marcsenko tárcavezető szavait a minisztérium.

Az Ukrajnának február 24. óta nyújtott uniós makroszintű pénzügyi támogatás teljes összege elérte a 6,7 ​​milliárd eurót. Feltételezések szerint ez év végéig az utolsó részlet is megérkezik a nyolcadik makroszintű pénzügyi támogatási programból.

Mint arról beszámoltunk, az EU idén május végén előzetesen jóváhagyta az új sürgősségi makroszintű pénzügyi támogatás folyósítását 9 milliárd euró értékben, amelyből 1 milliárd eurót augusztus elején át is utaltak.

A többi részlet folyósítása késett, ugyanis kérdéses volt, segély vagy támogatás formájában küldjék az összeget.

Ennek eredményeként október közepén mindössze 2 milliárd euró érkezett, december elején pedig további 0,5 milliárd eurót várnak.

A kezdeti 9 milliárd euróból fennmaradó 3 milliárd eurót az új, 2023-ban nyújtott pénzügyi támogatási program tartalmazza.

Az EU havi 1,5 milliárd euróval finanszírozná Ukrajna alapvető szükségleteit

A háború kezdete óta az ukrán költségvetés felét nemzetközi partnerek finanszírozták

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó