Kit mozgósíthatnak 2023-ban?

Az Ukrán Legfelső Tanács nemrég megszavazta a hadiállapot és az általános mozgósítás 2023. február 19-ig történő meghosszabbítását.

A mozgósítás során Ukrajna minden 18 és 60 év közötti hadköteles állampolgára behívható szolgálatba, ha nincs jogalapja a halasztásra vagy a nyilvántartásból való felmentésre.

A Fakti cikke szerint 2023-ban először a 60 év alatti férfiakat fogják mozgósítani, akik képesek ellátni katonai feladatokat. A katonai sorozóbizottságok előnyben részesítik a katonai és harci tapasztalattal rendelkező személyeket.

A katonai vezetés ugyanakkor nem tagadja, hogy a harci gyakorlattal nem rendelkező férfiakat is felkérhetik a szolgálatra, ha szaktudásukra szükség van bizonyos szakterületek hivatásos állományának feltöltésére. Vagyis amikor a hadsereg úgy ítéli meg, hogy bizonyos szakemberekből hiányt szenved, akkor csak azon szakmák képviselőit mozgósítják, akik ezt a hiányt pótolni tudják. A katonai szolgálat megkezdése előtt azonban kiképzésen kell részt venniük.

Mint köztudott, a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiaknak –számos kivételtől eltekintve – tilos elhagyniuk az országot.

Mobilizáció: hová oszthatják be a szolgálatra korlátozottan alkalmas állampolgárokat?

Ukrajnában meghosszabbítják a hadiállapotot és a mozgósítást

Kiderült, kik kérhetik felmentésüket a katonai mozgósítás alól

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó