Vészleállás a dél-ukrajnai atomerőműben

Az ukrán energiahálózatot ért szerdai orosz légicsapások következtében leállt egy ukrán atomerőmű – jelentette az Unian.

A Mikolajiv megyei Juzsnoukrainszk város közelében lévő atomerőműben vészleállás történt, az automatika az összes energiablokkot lekapcsolta a hálózatról. Leonid Olijnik az ukrán atomenergetikai vállalat, az Enerhoatom szóvivője a történtekkel kapcsolatban az RBC-Ukrajna hírportálnak nyilatkozva azt közölte, hogy az energiahálózatot ért szerdai orosz légicsapások következtében állt le az atomerőmű. Hozzátette: a reaktorok rendben működnek, de nem tudják a megtermelt áramot a fogyasztókhoz továbbítani.

Összehangolt rakétatámadás volt több ukrán nagyváros ellen

Nem sokkal később az Enerhoatom közleményben megerősítette, hogy vészleállás történt a dél-ukrajnai atomerőműben. Csökkentett módban üzemel a létesítmény, leválasztották a hálózatról, a radioaktív sugárzás szintje az üzemet körülvevő térségben nem változott, az nem nagyobb a normális háttérsugárzásnál. A közlemény szerint amint az energiarendszer működése normalizálódik, újraindul az atomerőmű villamosenergia-termelése.

Kapcsolódó:

Életbe léptették a vészleállási ütemtervet Kárpátalján

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó