Az áramkimaradások húshiányhoz és a zöldségek drágulásához vezetnek

A folyamatos tömeges ukrajnai áramkimaradások miatt jelentősen drágulnak a zöldségfélék, csökkenhet a hús- és tejtermékek forgalma, írja a psm7.com.

Az energetikai infrastruktúrát ért támadások miatt állandósultak az áramszünetek. Ez arra kényszeríti a hazai termelőket, hogy csökkentsék a gyártás mennyiséget, csökkentsék az ipari létesítmények villamosenergia-fogyasztását, és emeljék termékeik árát.

A baromfi- és hústermelés.

Szerhij Karpenko, az országos baromfiszövetség egyesületének vezetője szerint az áramkimaradások destabilizálják a baromfitelepek működését, illetve a termelési költségek növekedéséhez vezetnek. A keltetésre lerakott tojások kárba vésznek, a kiscsibék növekedése is visszaesik. Az áramhiány miatt az olyan technológiai folyamatok is megsérülnek, mint a takarmánygyártás, a baromfi válogatása, a termékek csomagolása, a hőmérséklet fenntartása a raktárakban, hűtőkamrákban. Mindez arra kényszeríti a gyártókat, hogy mérsékeljék a gyártási terveiket, annak érdekében, hogy minimalizálják a veszteségeket.

Nem biztos, hogy kerül hús a karácsonyi asztalra │KISZó-háttér

Eközben az ukrajnai sertéstenyésztők egyesülete arról számolt be, hogy a feldolgozók arra panaszkodnak,

több mint egy hónapja visszautasítják a megrendelt fagyasztott sertéshúst.

A felvásárlók nem tudták eladni, így 20-30%-kal csökkentették a  rendelést. A villamosenergia-problémák miatt az energiaforrások költségei is megemelkedtek, mert a dízelgenerátorral előállított villamosenergia kilowattára kétszer-háromszor magasabb, mint a normálé.

Tejár előrejelzések

A tejüzemek jelentős mennyiségű nyersanyagot és terméket veszítettek az áramszünet okozta fennakadások miatt. Jelenleg az áramszolgáltató arra kéri a tejfeldolgozó üzemeket, hogy csökkentsék a felére az áramfogyasztást. Ez azonban drasztikus következményekkel jár, csökken a termelés, az alkalmazottak fizetése, de az adóbevételek is visszaesnek. Az árak növekedni fognak, ami pedig a tejtermékek hiányához vezethet Ukrajnában.

Zöldségár előrejelzés

A zöldségfélék is drágulhatnak az országos áramszünetek miatt. Az összukrán mezőgazdasági tanács alelnöke, Denisz Marcsuk szerint a raktárakat fűteni kell, egyes helyiségeket pedig éppen ellenkezőleg, elektromos árammal hűteni szükséges. Generátorok használata esetén egy liter gázolaj ára 50 hrivnya. 1 kilowatt áramhoz fél liter gázolajra van szükség. Ez jól szemlélteti azt, hogy jelenleg a zöldségek tárolása négyszer drágább lett. Ezért az alelnök szerint, legalábbis a tárolási költségek növekedése miatt, decemberben 15-20%-kal drágulnak a zöldségek Ukrajnában.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó