Novák Katalin Kijevbe utazik, az ukrán államfővel találkozik

A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkijhez utazik, az ukrán elnök meghívására. Az Index értesülései szerint a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, és onnan megy majd tovább Ukrajnába.

A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Novák Katalin nem is olyan rég kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor-palotában, mivel számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Kárpátaljai gyerekeket fogadott a Sándor-palotában Novák Katalin

Október végén így nyilatkozott a köztársasági elnök az ukrajnai háborúról: Magyarország álláspontja az orosz-ukrán háborúk kapcsán egyértelmű – mondta Novák Katalin, kiemelve: elítéljük az orosz agressziót, elítéljük egy szuverén független ország fegyveres megtámadását,
nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz való tartozását,

és támogatjuk Ukrajnát a most folytatott harcban.

Az ukrán sajtó péntek reggel szellőztette meg a hírt, miszerint a napokban Kijevbe érkezik a magyar köztársasági elnök. Értesüléseink szerint Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára is ellátogat, a legfőbb közjogi méltóság gyújtja meg az első gyertyát a Beregszász központjában elhelyezett adventi koszorún.

Orbán Viktor is tárgyalt Zelenszkijvel

A magyar miniszterelnök is tárgyalt az ukrán elnökkel, még idén júniusban. Egészen konkrétan az ukrán elnök felhívta Orbán Viktort. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.

Orbán Viktor telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó