A sztálini terror áldozataira emlékeztek Técsőn

Técsőn minden éven november utolsó vasárnapján emlékeznek meg a sztálini táborba elhurcolt ártatlan áldozatokról. Idén is a 79 nevet tartalmazó márvány emlékműnél, a temetőkertben gyűltek össze a város lakosai, hogy leróják tiszteletüket. Técsőről mintegy 300 embert vittek el, mint mondták, háromnapi munkára, ahonnan sokan évek múlva, betegen, megnyomorodva tértek haza, számosan pedig soha. Hozzátartozóik máig sem tudják, hol vannak eltemetve. Az ő emléküket őrzi az az emlékmű, a sztálini lágerekbe elhurcolt szülőkre, nagyszülőkre való emlékezés fonalával kötve össze múltat s jelent.

A megemlékezésen Sari József a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki középszintű szervezetének elnöke mondott beszédet. Kifejtette, egy évvel ezelőtt még rémálmainkban sem gondoltuk volna, hogy a történelem megismételheti önmagát, s ha valaha, hát most igazán szükség van az összefogásra, az együvé tartozás érzésére.

László Károly református lelkész imában emlékezett meg az áldozatokról. Az összegyűltek a „Tebenned bíztunk eleitől fogva” zsoltár és a nemzeti imánk eléneklése után elhelyezték a megemlékezés koszorúit és a kegyelet virágait az emlékműnél.

Bökényi Magdolna

Méltóságteljes megemlékezés a Szolyvai Emlékparkban

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó