Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elsők között vitt sürgősségi segélyt a felszabadított Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet. Az azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló 30 tonnás, két kamionnyi segélyszállítmány elérte a frontvonalon fekvő város nélkülözőit – közölte a segélyszervezet sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Kis Boáz a segélyről beszámoló közleményében azt írta: Herszont az oroszok a katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket. A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban és az agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást.

A közleményben idézik a segélyszervezet kijevi képviseletének vezetőjét, a szállítmány átadását a helyszínen irányító Szatmári Barnabást, aki azt hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradt nagyjából 80 ezres lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását. Néhány kivétellel a boltok sem működnek, így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ. A várost a felszabadítása óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból naponta érik tüzérségi támadások, amelyeknek sok civil esik áldozatul – tette hozzá.

A segélyszervezet szerint a szállítmány hétvégi célba juttatása sem volt könnyű: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakat pedig sár borítja. Emellett nagyon sok a feltáratlan aknamező, ami tovább nehezíti a bejutást a városba és az azon belüli mozgást is. Bár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátása is van, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget.

Szatmári Barnabás kiemelte, hogy a segélyszervezet által biztosított 30 tonna fogyasztásra kész élelmiszer és ivóvíz azonnali segítséget nyújt a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy 3500 háztartásnak.

A segélyszervezet további humanitárius szállítmányokat készít elő.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó