Várható-e üzemanyaghiány a generátorok használata miatt?

Nem valószínű, hogy Ukrajnának üzemanyaghiánytól kell tartania az áramkimaradások miatti tömeges generátorhasználat miatt, számolt be róla a Gazdasági Minisztérium.

Példaként az autók számát említik. Ma körülbelül 7 millió autó van Ukrajnában, és mindegyik átlagosan 8 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren. Ha egy autó 50-60 km-t halad óránként, a fogyasztás körülbelül 4-5 liter üzemanyag óránként. Eközben a generátorok sokkal kevesebbet fogyasztanak: a háztartási generátorok óránként 1 litert, az ipari generátorok körülbelül annyit, mint egy autó.

A statisztikák szerint az elmúlt 5-6 évben mintegy 500 000 generátort hoztak Ukrajnába. Az országban ugyanakkor mintegy 12 millió háztartás van. Ez azt jelenti, hogy a háztartások legfeljebb 3-5 százaléka van felszerelve generátorral.

“Ezért azt a következtetést vonhatjuk le, hogy nőtt az üzemanyag iránti kereslet, de az Ukrajnába irányuló olajtermék-import jelenlegi volumenét figyelembe véve, nem lehet hiány” – szögezte le a Gazdasági Minisztérium.

Vámmentesen hozhatnak be generátorokat Ukrajnába

Generátort és két hőlégfúvót küld Budapest Kijevnek

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó