Volodimir Csubirko: Kárpátalja békéjének megőrzése a cél

Sajtótájékoztató keretében számolt be a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetősége az elmúlt egy év eredményeiről, ennyi idő telt el ugyanis az új vezetés regnálása óta. Volodimir Csubirko tanácselnök, illetve Andrij Seketa, Vaszil Demjancsuk és Andriana Szusko helyettesek rövid beszámolók formájában értékelték az említett időszak történéseit.

Bujdosó Ivett

Volodimir Csubirko kiemelte, Kárpátalja jó kapcsolatot ápol külföldi partnerszervezetekkel, településekkel, barátként tekintenek egymásra. Nekik köszönhetően számos humanitárius segélyt továbbítottak Ukrajna keleti részébe, illetve a külföldi finanszírozásnak hála támogatták a kárpátaljai 128-as hegyi rohamdandár alakulatát. Hozzátette, a jelenlegi helyzetben 70 generátort osztottak szét a védelmi infrastruktúra létesítményeiben, a következő 10 napban további 100 áramfejlesztő beérkezését várják.

Volodimir Csubirko hangsúlyozta, nem szabad felülni a szándékosan generált álhíreknek, amelyek csak ellentéteket szítanak a Kárpátalján békésen megférő nemzetiségek között.

– Azt szeretnénk, hogy Kárpátalja minden polgártársunk békés, nyugodt otthona legyen – fejtette ki a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke.

Csubirko szót ejtett a belső menekültek elhelyezéséről, az áttelepített vállalatok által a költségvetésbe befolyt összeg emelkedéséről. Kitért az útjavítás témájára, illetve az egészségügy és az oktatás helyzetére is.

Andrij Seketa, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese az összefogást, a közös munka sikerét hangsúlyozta. Mint elmondta, Ukrajna számos régiójába juttattak el segélyt, és a munka folytatódik.

Vaszil Demjancsuk elnökhelyettes a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodást emelte ki. Számos karitatív szervezettel, jótékonysági alapítvánnyal, a Vöröskereszttel együttműködve olyan projektek véghezvitelét tervezik, fejtette ki, melyek a későbbiekben is a megye, az ország lakosságának a hasznára válhatnak.

Bővebb tájékoztatást adott a belső menekülteknek szánt, felújítás alatt álló épületek helyzetéről.

Kifejtette, a munkálatok remélhetőleg még az idén befejeződnek. Újságírói kérdésre, miszerint szükség van-e erre, azt válaszolta, amennyiben véget ér a háború, a belső menekültek pedig visszatérnek otthonaikba, a felújított létesítmények az itt élők, a diákok hasznát szolgálják majd.

Andriana Szusko elnökhelyettes elmondta, a háború kitörésekor mindenki számára ismeretlen helyzet állt elő.

A megyei tanács egyik legfontosabb feladatának a védelmi kiadásokra szánt összeg biztosítását nevezte meg.

Az áramkimaradásokra kitérve a megyei tanács vezetői kifejtették, az országban háború dúl, az energetikai helyzet kétségbeejtő. Mint elmondták, az áramszolgáltató és az energetikai vállalatok mindent megtesznek a helyzet elviselhetővé tétele érdekében, illetve felhívták a lakosság figyelmét arra, használják bátran a krízispontokat.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó