Hazaárulót lepleztek le Kárpátalján

A katonai hírszerzés és kémelhárítás az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) közösen többlépcsős különleges akciót hajtott végre az ukrán belügyminisztérium egykori alkalmazottjának leleplezése érdekében, aki úgy döntött, hogy Oroszország oldalára áll. A férfi titkos információkat gyűjtött Ukrajna bűnüldöző szerveinek vezetőségéről és személyzetéről.

A kollaboráns azt tervezte, hogy az adathordozóra feltöltött információkat személyesen kézbesíti az egyik szomszédos országban található orosz nagykövetségre. Az SZBU tisztjei azonban őrizetbe vették őt az asztélyi ellenőrzőponton, miközben megpróbálta átlépni az államhatárt.

A háború februári kirobbanása óta az áruló Bila Cerkva településen élt, aktív támogatója volt az „orosz világnak”, de nemcsak ideológiai indítékok vezérelték.

Arra számított, hogy Kijev elfoglalása esetén a főváros és Kijev megye „főrendőre” lesz.

A férfi közvetlen kapcsolatban állt Igor Bezler orosz szabotőrrel, és baráti kapcsolatokat ápolt az úgynevezett „DNR milícia” más képviselőivel is. Hatásukra kezdett titkos adatokat gyűjteni az Ukrán Biztonsági Szolgálat és az Állambiztonsági Szolgálat alkalmazottairól, az „Azov” vezetőiről, valamint a 72. különálló gépesített dandár katonáiról.

Megállapítást nyert az is, hogy az említett aktákon kívül a fegyveres erők fontos objektumairól is információkat gyűjtött: bázisokról, raktárakról, arzenálokról, azok elhelyezkedéséről.
A házkutatás során egy Makarov-pisztolyt, a „DNR” terrorszervezet és az Ukrajnában betiltott kommunista párt jelképeit találták.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó