Van, ahol áramszünet esetén is lehetséges a készpénzfelvétel

A lakosság áram nélkül sem marad készpénz nélkül, az ukrán bankok hónapokra elegendő készpénztartalékkal rendelkeznek. Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) tájékoztatása szerint jelenleg csak átmeneti probléma van a számlák fizikai kézbesítésével.

Az áramszünet miatt nem minden bankautomata (ATM) működik. Egyes bankok bizonyos korlátozásokat vezettek be a készpénzkibocsátásra, hogy minél többen hozzájuthassanak a minimális összeghez.

Ugyanakkor az NBU legalább ezer, internet-elérhetőséggel rendelkező és áramszünet esetén is működő bankfiók üzemeltetését tervezi. Jelenleg több mint 900 ilyen kirendeltség működik, ezek listája elérhető az ukrán jegybank interaktív térképén.

Ezenkívül a pénzintézetek a kereskedelmi láncokkal is együttműködnek, hogy áramkimaradás során is biztosítsák a kártyás fizetés lehetőségét. Emellett felhívták a figyelmet a pénztárgépeknél történő készpénzfelvétel lehetőségére.

„Kéréssel fordultunk a katonai közigazgatásokhoz, hogy a bankok további ATM-eket és terminálokat helyezzenek el az egyes „megtörhetetlenségi pontokon”, hogy az emberek ott is hozzájuthassanak készpénzhez” – mondta Katerina Rozskova, az NBU elnökhelyettese.

Több pénzt utalnak haza az ukrajnai vendégmunkások

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó