Szent Mihály Gyermekotthon – a sikertörténet folytatódik │ KISZó-interjú

Ungvártól tizenkét kilométerre, Rát községben immár tizenhét éve működik a Szent Mihály Gyermekotthon. Az intézményt könnyen megtalálja az is, aki először jár a településen. A takaros porta kapuja mindig nyitva van, mintha csak arra buzdítaná a látogatókat, hogy lépjenek be rajta. Az udvaron a Találkozás Háza fogad. Itt tartják a közösségi rendezvényeket, a csoportos foglalkozásokat, a zenei programokat, amelyekre a faluban élők is gyakran ellátogatnak. Kissé beljebb kétszintes épületek állnak. Ezekben élnek gyermekeikkel a nevelőszülők.

Varga Brigitta

A gyermekotthont Majnek Antal atya álmodta meg a református egyház által Nagydobronyban működtetett Irgalmas Szamaritánus leányotthon mintájára.

– Több mint 20 évvel ezelőtt Gulácsi Lajos református püspök meghívására ellátogattam Nagydobronyba, az Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthonba – eleveníti fel a kezdeteket Majnek Antal római katolikus atya, aki akkoriban püspökként szolgált a munkácsi egyházmegye élén. – Meghatott és nagyon magával ragadott mindaz, amit ott láttam. Hazafelé menet beszélgettem a református püspökkel és ő vetette fel, hogy hozzuk létre ennek az intézménynek a párját, ahol fiúgyermekekről gondoskodnak.

Ezután következett a tökéletes helyszín kiválasztása és az intézmény vezetésére alkalmas személyek kijelölése.

– Találtam egy 5 hektáros telket, amelyen hatalmas kert és egy romos kastély volt. Többször is ellátogattam oda, beszéltem a tulajdonossal, azonban nem tetszett neki az ötlet, hogy ott árva gyerekek nevelkedjenek. Ekkor felkeresett Molnár Miklós, az akkori ráti plébános és felajánlotta a ráti római katolikus plébánia telephelyét. Ettől kezdve a gondviselés segített bennünket.

A projekt kivitelezésével 2003-ban Molnár Miklós atyával a Bíró házaspárt, Árpádot és Máriát bízták meg.

– A 2000-es évek elején a jezsuiták hétvégente egyházi alkalmakat szerveztek a házaspároknak – emlékezett vissza Bíró Mária. –

Az egyik ilyen találkozóra Ráton került sor. Ott említette először Antal atya, hogy szeretne egy katolikus gyermekotthont létrehozni Kárpátalján. Az összejövetel végén felkérte Árpádot, vállalja el annak vezetését és a szükséges engedélyek beszerzését. Árpád egy percig sem habozott, rögtön igent mondott rá  – fejtette ki Mária.

Eredetileg egyházi tulajdonban lévő fiúkollégiumot létesítettek volna, de éppen akkor született meg a családi típusú gyermekotthonok működését engedélyező törvény Ukrajnában, így módosították elképzelésüket. Óriási előnye az árvagondozás e formájának, hogy itt a testvérek együtt maradhatnak. Az állami intézményeken belül erre nem mindig van lehetőség – ha a gyerek elér egy bizonyos életkort, átvihetik egy másik gyermeknevelő létesítménybe.

A Szent Mihály Gyermekotthon 2005. augusztus 1-én került bejegyzésre az Ungvári Járási Állami Közigazgatáson. Jogilag az intézmény alapítói a ráti Szent Mihály Plébánia, illetve a munkácsi Szent Márton Egyházmegyei Karitász.

Több mint hárommillió forint gyűlt össze a ráti Szent Mihály Gyermekotthon részére

– Hosszú folyamat volt, amíg megterveztük, milyen is legyen ez a gyermekotthon. Még nagyobb feladat volt megszerezni ehhez a szükséges támogatást. A gondviselés terelte utunkba a jószívű, segítőkész embereket. 2004 őszén egy ausztráliai magyar ember pénzzel, holland önkéntesek pedig kétkezi munkájukkal segítettek abban, hogy felépüljön az első ház. De nem az építkezés volt a legnehezebb feladat, hanem megtalálni a megfelelő házaspárokat – meséli az otthon vezetője.

Az első házat 2006-ban adták át. A Lelekács család költözött bele.

– A ráti fiatalasszony pszichológus végzettséggel rendelkezett, és mindig is gyerekekkel szeretett volna foglalkozni, így felkínáltuk a lehetőséget, amellyel friss házasokként nagy örömmel és lelkesedéssel éltek. Hét gyermeket fogadtak örökbe, időközben három saját gyermekük is született. A későbbiekben további három házzal bővült az otthon. A többi család kiválasztásánál négy szempontot vettünk figyelembe: falubeliek legyenek, jó házastársi kapcsolatban éljenek, továbbá megfigyeltük, hogyan nevelik a gyermekeiket és milyen kapcsolatot ápolnak a Jóistennel.

Így került hozzánk a Juhász (2008), a Verbócki (2009), a Pásztornyicki (2018) és a Basányi (2021) család – fejtette ki Bíró Mária.

A Szent Mihály Gyermekotthon csöppségei állami árvaházakból és a gyereknevelésre képtelenné vagy alkalmatlanná vált családokból kerülnek Rátra. Az itt befogadott csemeték családi környezetben élhetnek 18 éves korukig, illetve nappali tagozatos tanulmányaik befejezéséig. A családi közeg nagy segítség számukra a korábban átélt traumák feldolgozásában és a pozitív jövőkép kialakításában.  Az otthon vezetői azonban fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne csak szeretetet, gondoskodást, figyelmet és szép ruhákat kapjanak, hanem tudást is, ezért olyan készségfejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, amelyek elsajátításával felnőttként könnyebben tudnak majd beilleszkedni a társadalomba. Emellett fizikai és pszichés rehabilitáció is a gyerekek rendelkezésére áll, hogy minél jobban felkészülhessenek az önálló életre.

– Láttuk a hozzánk kerülő gyerekek megoldatlan mentális és fizikai problémáit, és nyilvánvalóvá vált, hogy szükség van egy olyan központra, ahol hozzáértő szakemberek segítenek nekik feldolgozni a múltban megélt szörnyűségeket. A Szent Mihály Egészségügyi-Szociális Gyermek Rehabilitációs Központot 2009-ben kezdtük el építeni és 2018-ra lett kész. Az intézményben többek között pszichológus, logopédus és gyógytornász foglalkozik a kicsikkel, valamint lovasterápiát, aquaterápiát is tartanak. Gyermekfogászat is nyílt az épületben. Ám a szolgáltatásokat nemcsak az otthon lakói vehetik igénybe, bárki felkereshet minket, ha segítségre van szüksége – mondta a vezető.

A hely, ahol mindenki otthon érzi magát │KISZó-riport

Az országban dúló háború az itt élők mindennapjait is fenekestül felforgatta. Bár elhatározták, hogy a háború hírétől amúgy is megrettent gyermekek érdekében nem fogadnak menekülteket, már az őket megkereső első kijevi családnak sem volt szívük nemet mondani. Az első nap csupán négyen érkeztek, aztán napról napra egyre többen kértek menedéket.

Összesen 40 embernek nyújtottak szállást és teljes ellátást, akik közül az utolsó személy december 15-én hagyta el az otthont.

Bár féltették gyermekeik törékeny lelkét, a kicsik kifejezetten élvezték, hogy a két év koronavírus és karantén miatti látogatási tilalom után rengeteg új arcot láttak.

Az elmúlt egy év számtalan akadályt gördített az itt élők útjába, gyakran érezhettük kilátástalannak a helyzetet, a Szent Mihály Gyermekotthon lakói azonban egy pillanatra sem csüggedtek el, most is bizakodva tekintenek a jövőbe.

Távlati terveik közt szerepel egy szakiskola és egy kollégium létesítése, amely magas színvonalú szaktudást nyújtana az árva, hátrányos helyzetű, valamint pszichés és fizikai problémákkal küzdő gyermekek számára.

– Elkezdtük egy szakiskola építését, hogy a gyerekek helyben szerezhessenek érettségit és tanulhassanak szakmát. A tervet a helyi iskolával közösen valósítanánk meg. Fodrászokat, asztalosokat, autószerelőket és lovasterapeutákat szeretnénk képezni. Ugyanitt kollégiumot is létrehozunk, hogy más családi otthonokból érkező gyermekek, valamint a környékbeli fiatalok is tanulhassanak itt – összegezte Mária.

A Szolyvai Gyermekotthonnak segítettek ● Kárpáti Igaz Szó

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó