Téli vakáció: meddig tart és mivel töltsük? │ KISZó-háttér

A távoktatás most nem opció.

Az elmúlt 1-2 évben már hozzászoktunk a hosszú tanítási szünetekhez. A „boldog békeidőkben” (sokan már csak így nevezik a háború és a koronavírus-járvány előtti időszakot) is voltak kisebb kimaradások a spórolás jegyében, azonban nem ilyen hosszúak. A Covid óta más értelmet nyert a kényszerleállás. Beindult a távoktatás. Ez még a háború elején is működött, most azonban – a gyakori áramszünetek miatt – nem lehetséges. Csak úgy, mint ahogy az sem, hogy fűtetlen tantermekben üljenek a gyerekek. Sok intézményben – aggregátor hiányában – az áramszünet idején leáll a fűtési rendszer is. Többek között ezért, és a háború okozta nehézségek miatt országszerte és vidékünk néhány térségében is úgy döntöttek, hosszabb vakációra küldik a gyerekeket.

Simon Rita

Ukrajna legtöbb megyéjében december 24-26-tól kezdődően három-négyhetes pihenőket iktattak be. De például Poltava, Herszon, Odessza, Harkiv, Vinnica, Zsitomir, Szumi megyékben a diákok már január közepétől újra iskolába járnak.

Lembergben december 25-től pihennek a gyerekek. A megye iskolásainak egy része már január 12-én visszatért az iskolapadokba, de sokan csak január 22-én fognak. Kijevben december 26. és január 27. között tart a szünidő.

Kárpátalján egyes térségekben ennél jóval tovább maradnak otthon. Ungváron január 23-án indul az iskola. A Munkácsi kistérség tanulóinak azonban december 19. és február 15. között tart a tanítási szünet.

A Bátyúi kistérségben december 16-a volt az utolsó tanítási nap, január 9-én viszont már visszaültek a padokba. A térségben 10 iskola és 5 óvoda működik.

Összesen 7 generátorral rendelkeznek, ez azt jelenti, hogy nem mindegyik intézményt tudják fűteni áramkimaradás idején.

De mint azt Séra Viktória, a térség oktatási osztályának vezetője elmondta, ha egész éjszaka megy a fűtés, akkor jól felmelegszenek az épületek, nincs hideg. Amennyiben mégis lehűlne a levegő, rövidebb órákat tartanak és hamarabb hazaengedik a gyerekeket. Hozzátette, amennyiben a mostani enyhe időjárás zordabbra fordul, elképzelhető, hogy kényszerszünetet rendelnek el, vagy előrébb hozzák, esetleg meghosszabbítják a tavaszi szünetet, amely március utolsó hetére van beütemezve.

Nagyszőlősön is hosszú volt a kimaradás: a kistérség tanulói és tanárai december 2-án mentek téli szünetre, s január 16-án tértek vissza. A korai téli tanítási szünetet úgy sikerült elérni, hogy az első félévben szombatonként is tanultak.

Gérus Adrienn kisfia a Tiszapéterfalvai kistérséghez tartozó Forgolányba jár iskolába. Az édesanya elmondta, neki nem okoz gondot az elsős gyermek felügyelete, mivel nem jár dolgozni.

Inkább azt sajnálja, hogy a kisfiúnak hiányzik a közösség. A december 16-a óta tartó szünidő január 23-án ér véget.

Adrienn véleménye szerint az iskolában jól haladtak a tanulással, mivel az elmúlt félévben egyszer sem szakították meg az oktatást, még őszi szünet sem volt. Így, hogy most sem maradtak ki sokat, nem tart attól, hogy csemetéje lemaradna a tanulással.

A Beregszászi kistérségben csak február 5-én térnek vissza az iskolapadokba.

Bodnár Georgina, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Líceum pedagógusa a másfél hónapos szünidőt egy kicsit hosszúnak ítéli, szerinte a gyerekeknek nehéz lesz visszarázódni a megszokott kerékvágásba.

– Az, hogy milyen hosszú távú hatásai lesznek a kimaradásnak, csak akkor fog kiderülni, amikor visszamegyünk az iskolába – jegyzi meg a kémiatanár, aki 2020-ban az Év tanára verseny regionális döntőjének győztese lett.

– Nálunk az őszi szünidő elmaradt. Arról, hogy a második félévet meghosszabbítják-e, egyelőre nincs szó. Legfeljebb egy-két héttel tart majd tovább, de erről később adnak tájékoztatást.

A háromgyermekes édesanyának nem okoz gondot gyermekei felügyelete, de tudja, sokaknak fejfájással jár ez az időszak.

– Nekünk, pedagógusoknak a szünidő alatt is be kell járnunk az iskolába. Viszont ide el tudom hozni a kisfiamat, vagy akár otthon is hagyhatom pár órára, mivel már ötödik osztályos. A középső lányom a beregszászi szakgimnáziumba jár, nekik már véget ért a vakáció. A nagylányom pedig Magyarországon tanul.

– Hogyan, mivel foglalhatjuk el a szünidő alatt a gyermekeinket?

– Arra kell törekedni, hogy minél többet olvassanak, de tudom, nem könnyű rávenni őket. Minden gyereknél mást kell erősíteni. Fel kell ismerni, ki miben van lemaradva. Lehet velük matekpéldákat is oldani, megismételni a feladatokat, de amondó vagyok, nem a szülőnek kell megtanítania a gyereket a tananyagra.

Az a lényeg, hogy fejlesszék és ösztönözzék őket. Én az első két hétben hagytam pihenni a kisfiamat, de most már igyekszünk nagyobb hangsúlyt fektetni az olvasásra.

A kisebbekkel társasjátékozhatunk, vonjuk be őket kicsit a házimunkába, ha van testvére, játsszanak együtt. Legyenek sokat a friss levegőn, erősítsék az immunrendszerüket. Véleményem szerint a kontroll nélküli mobiltelefon-használatra jobban oda kellene figyelni a szülőknek, de tudom, ez sem egyszerű. Viszont muszáj korlátokat szabni, főleg a kicsiknek. Tudtommal a legtöbb iskola házi olvasmányt is adott a szünidőre, úgyhogy van mivel foglalkozniuk a kicsiknek.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó