17 hrivnyás tojás a katonáknak? – botrányba keveredett az ukrán védelmi minisztérium

Nemrég több sajtókiadvány is közzétette annak a szerződésnek a másolatát, amelyben a védelmi minisztérium 13,16 milliárd hrivnya értékben kötött megállapodást több katonai egység 2023. évi élelmezési ellátására. Az újságírók összehasonlították az árakat a Szilpo üzletlánc áraival Kijevben, és kiderült, a minisztérium 2-3-szor drágábban vásárolja az alapvető élelmiszereket a hadsereg számára, közölte a 24tv.

A Dzerkalo Tizsnya (Hét tükre) lap konkrétan arról számolt be, hogy a minisztérium 17 hrivnya/darab áron szerződött a tojásra. Holott ennek a terméknek a kiskereskedelmi ára jelenleg most körülbelül hét hrivnya.

A védelmi minisztérium ellen hatósági ellenőrzést folytatnak, az ügyben összeült a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is.

Az érintettek azonban tagadják, hogy drágábban vásárolnának élelmiszert és téveszmének nevezték azt, hogy lopnának.

A botrány kapcsán Olekszij Reznyikov tárcavezető is megszólalt, aki elmondta, nem termékeket vásárolnak, hanem átfogó szolgáltatást rendelnek az élelmiszerellátáshoz.

„Ennek a szolgáltatásnak az ára nem csak a termékeket tartalmazza, hanem azok kiszállítását és esetenként az elkészítést, főzést is”, fogalmazott Reznyikov, majd hozzátette, a 17 hrivnyás tojásár „a szállító technikai hibája” lehet. Magyarázata szerint összetévesztették a súlyonkénti árat és az egységárat.

„A tojás kilogrammonkénti 170 hrivnyás áránál egy csomag 85 hrivnyába fog kerülni, ez pedig teljes mértékben megfelel a piaci árnak” – jegyezte meg a miniszter.

Hozzátette azt is, a szerződéseket kiszivárogtató médiumok a botránykeltéssel orosz érdekeket szolgálnak, ezért ellenük feljelentést kívánnak tenni.

A katonai nyilvántartásból levett személyeket újra besorozhatják a seregbe

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó