A KMNE megtartotta az év első találkozóját ● Kárpáti Igaz Szó

A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban tartotta meg a helyi összekötők idei első találkozóját. A programot a Több mint nagycsalád! című kiadvány hivatalos bemutatójával kötötték egybe. A kötet a fennállásának tizedik évét méltató közösség tevékenységét mutatja be.

Hegedűs Csilla

Az alkalmon az ungvári főkonzulátust Albertné Simon Edina konzul képviselte, a beregszászi külképviselet nevében Sarkadi Gábor köszöntötte a résztvevőket. A diplomata kiemelte, Magyarország Kormánya elkötelezett a Kárpát-medencei magyarság szülőföldjén való megmaradásában, hagyományai megőrzésében, kultúrája ápolásában. A nagycsaládosok továbbra is kiemelt figyelemben és támogatásban fognak részesülni.

A történelmi egyházak képviselőinek imája után Tarpai József számolt be az elmúlt negyedévről.

– Reménységre ad okot az, hogy ma itt lehetünk, együtt, és megtartott minket a Jó Isten. Mára hagyomány, hogy megvitatjuk a mögöttünk hagyott negyedévet, és megbeszéljük a következő negyedév programjait. Mindig kellemes meglepetésként ér bennünket, hogy számosan jelzik: egyesületünk tagjai szeretnének lenni. Eddig ezer család csatlakozott hozzánk. A háború ideje alatt száz család döntött úgy, hogy belép a sorainkba. Ezek a családok azokat az értékeket képviselik, amiket mi is megfogalmaztunk tíz évvel ezelőtt. A tíz év alatt egy nagy család lettünk, itt mindenki mindenkit ismer, együtt éljük át az örömöket, a fájdalmakat. De azt hiszem, most az a legfontosabb, hogy itt vagyunk, és továbbra is megrendezzük azokat a programokat, melyeket eddig is – hangsúlyozta a KMNE elnöke.

– A kötet elkészítésének minden percét élveztem, mert közben a fotók láttán rengeteget nosztalgiáztam. A sok-sok kép mellett fontosnak tartottuk némi statisztikát is közölni, hogy az olvasó lássa, hány családdal bővültünk, milyen sok programot bonyolítottunk le – jegyezte meg Marosi Anita, a kiadvány szerkesztője.

Tarpai József a könyv előszavában többek mellett a következőket írja: „… a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének rendkívül fontos szerepe van abban is, hogy Kárpátalján megmaradjon a magyar szó, megmaradjanak a magyar oktatási intézmények és közösségek, hogy tovább tudjuk örökíteni azokat az értékeket, amelyeket nagyszüleink, dédszüleink hagytak ránk…”

Az egyesület működését megalakulása óta támogatja a magyar kormány. Ennek köszönhetően tudják évről évre megszervezni nagyszerű és színes programjaikat. De mint Tarpai József az előszóban fogalmaz, a legtöbbet Istennek köszönhetik, aki gazdagon megáldotta annak a tíz éve indult kezdeményezésnek a továbbfejlődését, melynek életképeivel mára egy egész könyvet megtölthettek.

Az alkalmon kiscsoportos beszélgetésekre is sor került. A vacsora közben pedig a kötetlen beszélgetésé volt a fő szerep, a szülők megvitathatták ügyes-bajos dolgaikat, és természetesen a soron következő közös programok is szóba kerültek.

Forrás:
KISZó/Fotók:Hegedűs Csilla

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó