A szicsesek Beregszász „ostromára” készülnek

Ismét nyugtalanságot, félelmet akar kelteni a kárpátaljaiak, elsősorban a magyarság körében a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Karpatszka Szics.

Az internetes portálokon megjelent közleményük szerint a jelenleg a keleti háborús zónában tartózkodó büntető századot vezénylik át vidékünkre, hogy leszámoljanak „az ellenséggel – a magyar sovinisztákkal”, akik szerintük pénzzel szórják tele a földjüket és hídfőállást építenek ki. A rövid információ azt állítja, Kárpátalján már titkos fegyverkezés folyik, és az illegális csapatok évente kétszer a magyar honvédségnél vesznek részt kiképzésen. A magyarok készülődését tétlenül nézi az SZBU. A nacionalistákon kívül senki nem törődik az Ukrajnát fenyegető veszéllyel. Épp ezért arra készülnek, hogy november 11–12-én autós felvonulást rendeznek és Beregszászba is bevonulnak, hogy leverjék a „magyar felkelést”.

Nos, ismerjük a szics-gárdisták „hőstetteit”. Az átlagemberekben félelmet keltő sötét ruhás, arcukat maszkokkal, sálakkal eltakaró, fekete-piros lobogókat lengető fiatalembereket és lányokat először három éve, a megyeháza ostrománál lehetett látni, amikor a szélsőséges nacionalista szervezet által feltüzelt fiatalok törve-zúzva behatoltak a középületbe, és annak ormára kitűzték az említett zászlót.

Ungváron 2016. márciusában terepszínű katonai uniformist viselő mintegy száz Szics-aktivista fáklyás felvonulást tartott, s a magyarok ellen uszító jelszavakat skandálva járta a város utcáit. A radikális csoport élén Tarasz Deak haladt, és a „késhegyre a magyarokkal” jelszót skandálta, s azzal vádolta Magyarországot, hogy a régió elcsatolására törekszik. Legutóbb ez év szeptember 21-én szólította fel összefogásra a nacionalista erőket úgymond az ukrán Kárpátalja oroszbarát magyar szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében.
De ismerjük egyéb „hősiességét” is. Tarasz Deak két bajtársával „kulturáltan” szórakozott egy ungvári éjszakai mulatóban – szétverték az intézmény berendezését, súlyosan bántalmazták a többi vendéget. A rendőrök előállították, de nem sokkal később szabadon bocsátották az egyébként ékes orosz nyelven cifrákat káromkodó ukrán patriótát.
A fentiek ismeretében valóban tartani kell újabb provokatív magyarellenes fellépéstől? A kérdésünkre Babják Zoltán, Beregszász polgármestere elmondta, ő is az internetről értesült a nacionalisták tervéről. Az önkormányzathoz azonban szerda délig semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett, így érdemben nem foglalkoznak a dologgal.

Tetyana Scsoholeva, a megyei rendőr-főkapitányság sajtósa megkeresésünkre közölte, tudomásuk van a demonstrációról. A szervezet ugyanis engedélyért fordult hozzájuk. Kérvényükben békés felvonulásról írtak. A karhatalom megtette a lépéseket. Beregszászban tekintélyes rendőri készültséget rendeltek el. A szóvivő szerint meg fogják akadályozni az esetleges rendbontást.

Oleg Kucin, a Karpatszka Szics önkéntes századparancsnoka úgy tájékoztatta a médiát, hogy rendezvénysorozattal a szervezet létrehozásának évfordulója előtt tisztelegnek. Ennek keretében Ungváron tudományos konferenciát rendeznek a magyar megszállás témakörében, megkoszorúzzák elesett bajtársaik síremlékeit, így azokét a beregszászi magyarokét is, akik életüket áldozták a független Ukrajnáért. Továbbá felkeresik Magyarország diplomáciai külképviseleteit, ahol tiltakozásukat fogják kifejezni egyes magyar megnyilvánulásokkal szemben.

Balogh Csaba

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó