A szicsesek Beregszász „ostromára” készülnek

Ismét nyugtalanságot, félelmet akar kelteni a kárpátaljaiak, elsősorban a magyarság körében a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Karpatszka Szics.

Az internetes portálokon megjelent közleményük szerint a jelenleg a keleti háborús zónában tartózkodó büntető századot vezénylik át vidékünkre, hogy leszámoljanak „az ellenséggel – a magyar sovinisztákkal”, akik szerintük pénzzel szórják tele a földjüket és hídfőállást építenek ki. A rövid információ azt állítja, Kárpátalján már titkos fegyverkezés folyik, és az illegális csapatok évente kétszer a magyar honvédségnél vesznek részt kiképzésen. A magyarok készülődését tétlenül nézi az SZBU. A nacionalistákon kívül senki nem törődik az Ukrajnát fenyegető veszéllyel. Épp ezért arra készülnek, hogy november 11–12-én autós felvonulást rendeznek és Beregszászba is bevonulnak, hogy leverjék a „magyar felkelést”.

Nos, ismerjük a szics-gárdisták „hőstetteit”. Az átlagemberekben félelmet keltő sötét ruhás, arcukat maszkokkal, sálakkal eltakaró, fekete-piros lobogókat lengető fiatalembereket és lányokat először három éve, a megyeháza ostrománál lehetett látni, amikor a szélsőséges nacionalista szervezet által feltüzelt fiatalok törve-zúzva behatoltak a középületbe, és annak ormára kitűzték az említett zászlót.

Ungváron 2016. márciusában terepszínű katonai uniformist viselő mintegy száz Szics-aktivista fáklyás felvonulást tartott, s a magyarok ellen uszító jelszavakat skandálva járta a város utcáit. A radikális csoport élén Tarasz Deak haladt, és a „késhegyre a magyarokkal” jelszót skandálta, s azzal vádolta Magyarországot, hogy a régió elcsatolására törekszik. Legutóbb ez év szeptember 21-én szólította fel összefogásra a nacionalista erőket úgymond az ukrán Kárpátalja oroszbarát magyar szeparatistákkal szembeni megvédése érdekében.
De ismerjük egyéb „hősiességét” is. Tarasz Deak két bajtársával „kulturáltan” szórakozott egy ungvári éjszakai mulatóban – szétverték az intézmény berendezését, súlyosan bántalmazták a többi vendéget. A rendőrök előállították, de nem sokkal később szabadon bocsátották az egyébként ékes orosz nyelven cifrákat káromkodó ukrán patriótát.
A fentiek ismeretében valóban tartani kell újabb provokatív magyarellenes fellépéstől? A kérdésünkre Babják Zoltán, Beregszász polgármestere elmondta, ő is az internetről értesült a nacionalisták tervéről. Az önkormányzathoz azonban szerda délig semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett, így érdemben nem foglalkoznak a dologgal.

Tetyana Scsoholeva, a megyei rendőr-főkapitányság sajtósa megkeresésünkre közölte, tudomásuk van a demonstrációról. A szervezet ugyanis engedélyért fordult hozzájuk. Kérvényükben békés felvonulásról írtak. A karhatalom megtette a lépéseket. Beregszászban tekintélyes rendőri készültséget rendeltek el. A szóvivő szerint meg fogják akadályozni az esetleges rendbontást.

Oleg Kucin, a Karpatszka Szics önkéntes századparancsnoka úgy tájékoztatta a médiát, hogy rendezvénysorozattal a szervezet létrehozásának évfordulója előtt tisztelegnek. Ennek keretében Ungváron tudományos konferenciát rendeznek a magyar megszállás témakörében, megkoszorúzzák elesett bajtársaik síremlékeit, így azokét a beregszászi magyarokét is, akik életüket áldozták a független Ukrajnáért. Továbbá felkeresik Magyarország diplomáciai külképviseleteit, ahol tiltakozásukat fogják kifejezni egyes magyar megnyilvánulásokkal szemben.

Balogh Csaba

Post Author: KISZó