Mit ad az ERASMUS+?

Az utóbbi években az oktatás világában lezajlott óriási reformoknak köszönhetően kinyílt a világ. Az egyetemek gyakorlatilag átjárhatóvá váltak mind a diákok, mind a tanárok, kutatók számára is.

Nagyon hamar közkedvelt lett az Erasmus program mindenhol, mert lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy egy-egy félévre a programba bekapcsolódott bármelyik egyetemen tanulhatnak, kutatómunkát végezhetnek. Ehhez közel ezer eurós kiemelt havi ösztöndíjat és további kedvezményeket kapnak.
Az egyetemi oktatóknak szintén lehetőségük van vendégtanárként bekapcsolódni néhány hétre más felsőoktatási intézmények oktató- és kutatómunkájába.
Az elmúlt rövid idő alatt az UNE Magyar Filológiai Tanszékének összesen tíz magyar szakos diákja és tanára kapta meg a páratlan lehetőséget, hogy életre szóló élményben részesülhessen.
Az elmúlt tanévben tanszékünk tanára, dr. Györke Magdolna tartott előadássorozatot magyar nyelvtanból és nyelvjárástanból az ELTE Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéke hallgatói számára. Gorzó Katalin magiszteri hallgató elsőként lehetett fél évre az ELTE diákja, ahol rengeteg tudással, élménnyel és ismerőssel gazdagodott.
2017 szeptember–októberében néhány hétig jómagam vendégtanárkodtam Olaszországban – az 1222-ben alapított gyönyörű és előkelő Padovai Egyetem Nyelvészeti és Irodalomtudományi Tanszékén, illetve az Udinei Egyetemen is tartottam előadásokat.
Padovába ebben a szemeszterben további 2 tanár készül, 5 magiszterünk pedig már ott kezdi el ezt a félévet. Sok sikert kívánunk hozzá.
A csereprogram keretén belül az elmúlt félévben 2 olasz diáklány tanult Ungváron. Elena Pozza és Chiara Constantino sikeresen zárta a tanulmányait, közben beutazták Kárpátalját és Ukrajna nevezetes városait. Sok barátot szereztek, csiszolták orosz nyelvtudásukat.
Hozzájuk csatlakozott, néhány nap múlva pedig átvette tőlük a stafétát Ónody Henrietta, aki szintén a Padovai Egyetem diákjaként tanul majd a magyar és az orosz filológián ebben a szemeszterben. Bár az UNÉ-nek több száz külföldi diákja van, az olaszországi lányok közismertek egyetemünkön, hiszen minden kulturális és ifjúsági program aktív résztvevői, számos tantárgyat vettek fel nálunk, különböző évfolyamosok közé illeszkedtek be a nyitott, kommunikatív de tisztelettudó magatartásukkal.
Némelyikük már több országban is tanult, és saját bevallásuk szerint fiatalként ez meghatározó élmény, valamint óriási lehetőség a karrierépítésben.

Zékány Krisztina,
az UNE Magyar Filológiai Tanszékének vezetője

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó