Régi tervek, új helyszínek

Az elmúlt években már többször volt szó egy magyarországi finanszírozásból megvalósuló labdarúgó akadémia létesítéséről Kárpátalján. Négy-öt éve Nagydobrony, majd Tiszapéterfalva, legutóbb pedig Munkács merült fel lehetséges helyszínként. A legújabb elképzelések szerint, Ungvár és a munkácsi járási Dercen adhat otthont az akadémiának. Az egész beruházás nonprofit szervezetek és alapítványok finanszírozásával valósul meg és működik majd. Az akadémia felkarolja az ország bármely részéből érkező tehetséges, futballszerető fiatalokat, ugyanakkor a vidék szülöttei prioritást élveznek majd.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, magyarországi szakemberek tartottak elméleti és gyakorlati foglalkozásokat Ungváron és Szerednyén, az utánpótlásban tevékenykedő közel félszáz kárpátaljai edző számára. Azóta kiderült, hogy nem csupán szakmai képzés miatt érkezett Kárpátaljára a magyar küldöttség, hanem infrastrukturális kérdésekben is tárgyaltak a megyevezetőkkel. Erről Hennagyij Moszkal, a kárpátaljai megyei közigazgatás elnöke írt saját honlapján. A beszámolóból kiderül, a kormányzó Ivan Duránnal, a Kárpátaljai Megyei Labdarúgó Szövetség elnökével közösen fogadta Révész Attilát, a Kisvárda sportigazgatóját és Magyar Zoltánt, a magyar válogatott korábbi technikai igazgatóját, az ukrán–magyar projekt két kulcsfiguráját. A nagyszabású beruházás magyarországi támogatással ukrán–magyar kormányközi egyezmény keretében, a megyei szövetség és a Kisvárdai Labdarúgó Akadémia közreműködésével valósul meg.

Révész Attila nem titkolta, hogy kezdetben Munkácson próbálkoztak az akadémia kiépítésével, ám az elmúlt másfél év során nem sikerült erről megállapodást kötni a Latorca-parti város vezetőivel. Ezért döntöttek úgy, hogy a megye más településeire helyezik át a projektet.

– Az akadémia építéséhez két új helyszínt jelöltünk ki, az egyik Ungvár, a másik a munkácsi járási Dercen

– idézi a beszámoló a sportigazgatót. – Ungváron a megyei ifjúsági labdarúgó-iskola bázisán korszerűsítenénk a sportinfrastruktúrát és javítanánk a gyerekek lakhatási körülményein. A projekt részét képezi az Avangard-stadion rekonstrukciója, és egy kihelyezett edzőközpont építése az ungvári járási Szerednyén. Dercenben épülne meg az akadémia, a sportkomplexum területén sportpályák, kollégium és kiszolgáló létesítmények fognak működni. Az akadémisták a helyi középiskola tanulói lesznek, amely több mint száz gyerek pótlólagos befogadására alkalmas. A képzés a kisvárdai akadémia mintáját követi – fogalmazott Révész Attila.

A megbeszélésen elhangzott az is, hogy az akadémia felkarolja az ország bármely pontjáról érkező tehetséges, futballszerető fiatalokat. Ugyanakkor a vidék szülöttei prioritást fognak élvezni. A magyar küldöttség tagjai fontosnak tartották kiemelni, hogy az egész beruházás nonprofit szervezetek és alapítványok finanszírozásával valósul meg és működik majd, ami azt jelenti, hogy az akadémia nem profitorientált, a szülők részéről nem igényel anyagi ráfordítást.

Hennagyij Moszkal a maga részéről elmondta, Kárpátalja nagy futballhagyományokkal bíró régió, ám az utóbbi években a sportéletben jelentős hanyatlás következett be. Véleménye szerint az akadémia óriási lehetőséget biztosíthat vidékünk labdarúgásának újjáélesztéséhez, és a megye vezetése mindent megtesz a gyümölcsöző együttműködés érdekében.

Telefonon elértük Magyar Zoltánt, aki lapunknak azt nyilatkozta, hogy jó úton haladnak a tárgyalások, mindkét fél még intenzívebb együttműködés kialakítására törekszik. Egyelőre még sok a kérdőjel, de egy-másfél hónapon belül sokkal több konkrétumot tud majd mondani.

Az eredeti tervek szerint a Munkácsi FC focisuli közreműködésével és bázisán alakítottak volna ki egy labdarúgó akadémiát. A Munkácsi FC jelenleg egyedüli csapatként képviseli vidékünket az országos élvonalban, még ha csak az utánpótlás-bajnokságban is, nevezetesen az U19-es korosztályban. Jelenleg több mint 200 gyerekkel 12 edző foglalkozik, az U9-es korcsoporttól egészen a már említett U19-ig. 2016 őszén az egyesület együttműködési megállapodást kötött a Kisvárdai FC-vel, valamint a Tarpai Labdarúgó Akadémiával, s a focisulit Munkácsi Labdarúgó Akadémiára keresztelték át. A kooperáció komolyságát igazolta, hogy a határon átívelő „kézfogás” ügyét Seszták Miklós magyar nemzeti fejlesztési miniszter karolta fel, aki ott volt az első lépések megtételekor. Aztán ez a történet valahogy zátonyra futott, a másfél éve beígért infrastrukturális fejlesztések nem valósultak meg. Annyi történt, hogy magyarországi szakemberek érkeztek, egy időben Korolovszky György irányította a szakmai munkát és folytatott edzőképzést. Aztán tavaly év végén felröppent egy nem túl nagy publicitást kapó hír, miszerint az akadémia nem Munkácson, hanem a munkácsi járási Alsókerepecen épül majd meg. Nem mellékesen októberben Ivan Duran, a Nemzeti Sportnak adott interjújában nem épp pozitív kontextusban beszélt a munkácsi tervekről.

„Nincs perspektívája. Kevéssé átlátható módon működik, a pályák minősége, a fiatalok ellátása sok kívánnivalót hagy maga után. Ráadásul a képzés vezetői túlvállalják magukat, a megyén túlról, más ukrajnai régiókból is gyűjtik a kiszemelteket. Az akadémia magyarországi támogatásból tartja fenn magát, ami nem is lenne baj, ha a magyar adófizetők biztosra vehetnék, hogy a pénzük ellenőrzött módon, jó helyre kerül” – fogalmazott kritikus hangvételben Duran a kárpátaljai utánpótlás-nevelés zavaros helyzetéről.

A fejleményekkel kapcsolatban megkerestük Szilvássy Zoltánt, a Munkácsi Labdarúgó Akadémia sportigazgatóját, aki megerősítette, az elmúlt hetekben jelentős előrelépések történtek. Elmondta, hogy a találkozón elhangzottaknak megfelelően Dercenben épül meg a munkácsi akadémia edzőközpontja.

Az egykori focisuli társalapítója azt is elárulta, hogy az ungvári és szerednyei fejlesztés tőlük teljesen független, így külön projektként kezelik.

– Ami minket illet, Dercenben épül majd meg az edzőközpont a kollégiummal, az edzőpályákkal, a gyerekek pedig a település iskoláját fogják látogatni. Viszont az országos bajnokságban szereplő utánpótláscsapatok a mérkőzéseiket továbbra is a munkácsi Avangard-stadionban játsszák majd – fogalmazott. Hozzátette, a futballakadémia nagy előrelépést jelent majd a munkácsi, illetve a kárpátaljai utánpótlásnevelés terén is.

Máté Gyula, Dercen polgármestere megkeresésünkre elmondta, a magyarországi fél három hónapja kereste meg őket az akadémia tervével. Az ezzel kapcsolatban összehívott lakossági gyűlésen maximális támogatást kapott a projekt, majd a képviselő-testület is megszavazta az erről szóló határozatot.

– Már elkészült a részletes terv, az akadémia a falu elején egy 12 hektáros földterületen épül majd meg, ehhez már át is minősítették az érintett földrészt. A munkácsi járási közigazgatás is zöld utat adott. Gyakorlatilag minden hatósági engedély megvan ahhoz, hogy elkezdődhessen az építkezés

– mondta a polgármester. Máté Gyula örül annak, hogy Dercenre esett a választás. Abban bízik, hogy az akadémia révén fejlődik a település infrastruktúrája és új munkahelyeket is teremtenek.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó