70 orvostanhallgató 300 embert vizsgált meg

Ötödször szerveztek ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat Kárpátalján a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Külhoni Programja keretében. Az orvostanhallgatók a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának szakmai vezetésével március 1-4. között tevékenykedtek vidékünkön, négy (Gát, Csonkapapi, Beregsom, Harangláb) beregvidéki településen.

Vasárnap mintegy zárásként szakmai konferenciára került sor a makkosjánosi Helikon Hotelben helyi család orvosok részvételével. Veres Márton emlékeztetőül elmondta, 2016-tól a mai napig 22 kárpátaljai településen végeztek szűréseket, az egészségügyi hallgatók legalább 2500 helyi lakossal találkoztak.

– Ez a program és minden egyes szakmai gyakorlat három célt valósít meg, egyrészt hogy minél több magyarországi hallgató jöjjön el adott esetben Kárpátaljára, ismerje meg a helyi lakosokat és segítsen. A második az, hogy olyan szakmai gyakorlat valósulhasson meg, amelyet otthon nem tapasztalhatnak. A harmadik pedig, hogy a jelenlétünk ne csak időtöltés legyen, hanem ahogy tőlünk telik, segítsünk – hangsúlyozta a program vezetője.

Dr. Bíró Erzsébet, a megyei egészségügyi főosztály igazgatóhelyettese az ukrán egészségügyi reformról ejtett szót, dr. Grezsa István kormánybiztos Sokoldalú kárpátaljai támogatások címmel tartott előadást. A politikus kifejtette, a fiatalok, hatalmas érdeklődést mutatnak a határon túli magyar közösségek iránt, ami indokolja azt, hogy a magyar kormány támogassa ezt a szemléletmódot. És nemcsak a munkájuk révén, de nagyon sokat kapnak az itt élő emberektől. Az itt szerzett tapasztalatot továbbviszik, így lesznek majd orvos-doktorok Magyarországon, vagy a világ bármely pontján, azzal a tudattal, hogy a Kárpát-medencében van egy nagyon nehéz helyzetben élő magyar közösség Kárpátalján, melyről nem mondhatunk le.

– Az ukrán egészségügy igencsak le van maradva nemhogy az európai, de a magyarországi egészségügytől is, ezért nem engedhetjük, hogy jelentős különbség alakuljon ki nemzetrészek között.

Ráadásul az a tapasztalatunk, hogy ha a kárpátaljai magyarok elhagyják a szülőföldjüket, annak jelentős motivációs tényezője az okok között az elégtelen egészségügyi ellátás. Éppen ezért folyósítunk sokoldalú egészségügyi támogatásokat, egyrészt azért, mert az egészségügy egy olyan terület, ahol nemcsak a magyar nemzetiségűeket, hanem Kárpátalja valamennyi nemzetiségét és lakosát tudjuk segíteni. Ezért támogattuk a hallgatók szűrőprogramját, ezért cseréltük ki a munkácsi kórház tetőszerkezetét, vagy újítottuk fel a nagyszőlősi gyermekosztályt, ezért hoztunk vakcinákat és még hosszasan lehetne folytatni a sort. Én azt hiszem, hogy ezzel minden kárpátaljai lakos meggyőződhet arról, hogy Magyarországra mindig számíthat. Az áprilisi választások után reményeink szerint folytatódik ez az intenzív magyarországi érdeklődés Kárpátalja iránt, rendszerszintű megoldásokra kell törekedni, és meg kell oldanunk az itt élő magyarok egészségügyi ellátásának kérdését – mondta lapunknak dr. Grezsa István.

Budai Marcell főszervezőtől megtudtuk, az ide érkezett hetven egészségügyi hallgató a négy településen közel 300 embert vizsgált meg. A magyar hallgató mellett természetesen most is számos, más országból származó hallgatók érkezett, így például amerikaiak, norvégok, japánok, kínaiak, görögök, spanyolok, németek, svédek.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó