Ungvár–Kassa vonatjárat: mítosz vagy valóság?

Nagy nyilvánosságot kapott az elmúlt hetekben az Ungvár és a szlovákiai Kassa közötti vonatjárat indítása. Míg korábban a határ mentén élő ungváriak számára legfeljebb pletyka, ambiciózus remény volt, ma úgy tűnik, realitássá válhat, a határon átívelő járatról már Kijevben és Pozsonyban is beszélnek.

A napokban Horváth Róbert, az ungvári egyéni választókerület parlamenti képviselője arról nyilatkozott a ProZak kiadványnak, hogy valóban tárgyalásokat folytat a két szomszédos országot összekötő vonatjárat indításáról.

„Igen, kezdeményeztük a párbeszédet a szlovák féllel. Tavaly év végén részt vettem egy parlamentközi tanácskozáson, melyre Kijevben került sor, s támogatásomról biztosítottam a szlovák képviselőket e kérdés megoldásában. A közelmúltban ugyanis válaszoltak a felvetésünkre, s három héttel ezelőtt Szlovákiában jártam, hogy találkozzak a szakminisztérium képviselőivel, valamint  a két illetékes szlovák vasúti társasággal.”

 A képviselő kifejtette, kollégáival először arra gondoltak, hogy érdemes lenne az 1520 mm széles nyomtávú vasúttal egyesíteni Ukrajnát Szlovákiával, mely Ungvártól a Kassa melletti Haniskáig futna. A széles nyomtáv jelenleg Ungvártól a szlovák Terebesig ér, s a képviselő felvetette, hogy itt átszállhatnának az utasok a keskeny nyomtávú vonatra, amivel tovább utazhatnának Kassáig, egyéb szlovák városokig vagy az Európai Unió más országaiba.

„A szlovák félnek nem nagyon tetszett ez a verzió, mivel a széles vágány túl van terhelve tehervonatokkal, a kínai és kazahsztáni teherszállítás miatt. Ezenkívül az újabb ungvári személyszállító szerelvény beindítása  miatt meg kellene hosszabbítani a vágányt a Kassa melléki Hasinkától a kassai személyszállító állomásig. Ehelyett azt javasolták, hogy újítsuk fel azt az 1435 mm-es keskeny nyomtávot, mely 1991-ig működött Ungváron, de ismeretlen okokból fölszedték, s ezzel egyesítsük a két országot, biztosítsunk az ukrajnaiaknak kényelmes, elérhető, gyors utazást Nyugat-Európába”, mondta el a képviselő.

Horváth állítása szerint Ungváron jelenleg ehhez minden szükséges infrastrukturális feltétel adott. Csupán ismét le kell fektetni azt a 12 kilométernyi vasútvonalat, mely az ungvári vonatállomást összekötné a szlovák állami határral. Horváth szerint „ez Ungvárt és Ukrajnát nem csupán Kassával, hanem Prágával, Pozsonnyal és egész Európával összekötné.”

„A találkozón elhangzott ötlet elnyerte a tetszésemet. Ezek után Vaszil Petyovka és Luncsenko Valér kollégámmal felkerestük Jevhen Kvarcovot, az Ukrzaliznica nyílt részvénytársaság megbízott vezetőjét, s egyebek mellett, mint például a 29-es számú Ungvár-Kijev járat mindennapossá tétele, beszéltünk a Szlovákia és Ukrajna közötti új járat indításáról is.”

A találkozón döntés született egy munkacsoport létrehozásáról, melynek az a feladata, hogy felmérje, milyen állapotban van az a terület, melyen a két országot összekötő vágányt szeretnék felújítani. Miután ez megtörténik, már a konkrétabb feltételekről és határidőkről is beszélhetünk.

Az új járat révén elkerülhető lenne a több órás várakozás az államhatáron. Ez lenne az egyik legnagyobb pozitívuma.

„A vám- és határszolgálatokkal már minden kérdést egyeztettünk”, mondta Horváth Róbert. „Mindkét hivatallal tárgyaltam, s úgy néz ki, hogy a szerelvény több órás várakozás nélkül fogja átlépni a határt. Az iratokat menet közben ellenőriznék, ezáltal maximálisan felgyorsul és kényelmessé válik az utazás. Rendkívül fontos, hogy Ukrajnát egy új, kényelmes, és ami a legfontosabb, elérhető utasszállító járat kösse össze Európával. Annál is inkább, mivel a közúti határátkelőkön egyre nagyobb a tumultus.

A Prozak cikke szerint a tárgyalások megkezdését a szlovák fél is megerősítette. Tomas Kovach az egyik szlovák vasúttársaság szóvivője elmondta, hogy az Ungvár-Kassa vasúti járat kérdése napirenden szerepel. Információi szerint, a két illetékes szlovák vasúti társaság képviselői már találkoztak. Ezen felmerült a határmenti mátyóci vasútállomás infrastrukturális átszervezése. Ezenkívül tárgyalásokat folytattak a határrendészekkel és az adóhatósággal, hogy a Mátyóc–Palló teherátkelőt teher- és személyszállítási átkelőre nevezzék át.

Az új járat ötletét a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás is támogatja. Denisz Man, a gazdasági főosztály vezetője elmondta:

– Az Ukrzaliznica Kárpátalját jó ideje igazságtalanul mellőzi: a lakossági, a hivatali, a turisztikai érdekeket jó néhány éve figyelmen kívül hagyják. Holott a vízummentesség óta nő a külföldre utazók száma. Ezért sokan várják az új Ungvár-Kassa járat indítását, ami rendkívül hasznos lenne.”

Man azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ukrán és a szlovák utazási irodák készek közös turisztikai útvonalakat kidolgozni a nemzetközi turisták számára. Ezt már ma több iroda kész alátámasztani. Sajnos a két ország közötti autóbuszjáratok egyelőre nem képesek kielégíteni sem a turisták, sem a mindennapi utazók igényeit.

Horváth Róbert, aki a tárgyalások egyik legaktívabb résztvevője, meg van róla győződve, hogy az ambiciózus tervet sikerül végrehajtani.

„A folyamat elindult, folynak a tárgyalások mind az ukrán, mind a szlovák féllel. Integráljuk Ukrajnát és az ukrajnaiakat Európába. A vasúti járat révén is. Meg kell érteni, hogy ez nem megy egyik percről a másikra, és hosszadalmas munkát igényel. De a munkát elkezdtük és hiszem, hogy végig visszük.”

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó