Beregszász – a jó borok városa

Március 8-tól kezdődően egészen vasárnapig tartott az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált. A szervezők ezúttal is a Beregszászi Szent Vencel Borrend és a Vérke-parti város önkormányzata voltak.

Már a nőnapi csütörtök reggel nagy volt a nyüzsgés a főutcán, a tájjellegű borokhoz a vendéglátósok finomabbnál finomabb falatokat, borkorcsolyát, saslikot, sült kolbászt, bográcsgulyást kínáltak.

A színpompás felvonulást követő megnyitón Tompa Tibor, a borrend kancellárja kiemelte, a kezdeményezés, amit évekkel ezelőtt egy maroknyi lelkes csapat indított, mára jelentős eredménnyé vált. A Beregi borvidéken a szőlőtermesztő gazdákat újra megbecsülés övezi. A városi tanács nevében Mihajlo Ljasko alpolgármester köszöntötte a résztvevőket.
Ezúttal hárman kaptak jelölést a borlovag megtisztelő címre: Orosz Ruszlán, László Árpád és Fecsora András. A borversenyre benevezett nedűket szakmai zsűri pontozta. Tompa Tibor elmondta, sokszínű borok közül kellett kiválasztaniuk a legjobbakat.

– Hamarosan Budapesten szervezik meg Közép-Európa legnagyobb borfesztiválját – jegyezte meg Krizmanits József, a Magyar Bor Intézet alapítója.

– Kárpátalját a Sass pincészet nagyszerű Bakator-Furmint házasítású nedűje képviseli majd és a fiatal kárpátaljai borászok is bemutathatják termékeiket nemcsak Magyarországnak, hanem Nyugat-Európának is. Így segítünk elvinni Kárpátalja jó hírét a nagyvilágba

– jegyezte meg a bírálóbizottság tagja.

– Fontos kötelességünk, hogy tovább vigyük a történelmi beregszászi borvidék igen gazdag hagyományait – fejtette ki lapunknak Kovács Elemér, a Beregszászi Szent Vencel Borrend krónikása, a szervezőbizottság tagja. – Ezért akartuk folytatni a tájjellegű borok újbóli elterjesztését, emellett a kulturált borfogyasztás „visszahozását” is a zászlónkra tűztük.

A fesztiválon a város és a járás legjobb zenészei, táncosai, énekesei adtak fergeteges műsorokat.

Hegedűs Csilla

Díjazottak:
Bronz kategória – Sass Pincészet (Chasselas, 2016), Sass Pincészet (Muskotály, 2017), Parászka Pincészet (Furmint, 2017).

Ezüst érem – Chizay (Pinot Noir, 2017), Nagy László (Irsai Olivér, 2015), Nagy László (Chardonnay, 2017).

Arany minősítés – Chizay (Quveé, 2016), Chizay (Fehér muskotály, 2017), Biró Ernő (Furmint, 2017).

Forrás:
KISZó/Fotók:Facebook

Post Author: KISZó