Terrortámadásra készülhetett Ukrajna hős pilótanője

Az ukrán főügyész a kijevi parlament ellen terrortámadás megszervezésével gyanúsította meg csütörtökön Nagyija Szavcsenko parlamenti képviselőt, a csaknem két éve orosz fogságból szabadult volt pilótanőt. Ukrán sajtóhírek szerint Szavcsenko állítólag három gránátot és egy pisztolyt vitt be magával a nap folyamán az ülésterembe, ezt azonban a képviselőnő csak részben ismerte be.

“A nyomozóhatóságoknak megdönthetetlen bizonyítékok vannak a birtokukban arra vonatkozóan, hogy Nagyija Szavcsenko, Ukrajna parlamenti képviselője személyesen tervelte ki és személyesen adott utasítást terrortámadás végrehajtására itt, ebben az ülésteremben” – jelentette ki a főügyész a törvényhozás plenáris ülésén felszólalva. Lucenko azt állította, hogy a tervezett támadásban két páholyt – a kormánytagokét és a hivatalnokokét – akarták az elkövetők gránátokkal felrobbantani, a parlament kupoláját aknavetővel romba dönteni, majd gépkarabélyokkal a teremben “végezni az életben maradt képviselőkkel”. Lucenko a nap folyamán a törvényhozás elé terjesztette a képviselőnő mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérelmet.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem megnevezett forrásokra hivatkozva később azt írta, hogy Szavcsenko csütörtökön három gránátot és egy pisztolyt vitt be magával a plenáris ülésre. A hír szerint két kormánypárti honatya kivezette őt emiatt a teremből. Szavcsenko a parlament folyosóján újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy nem kivezették, hanem saját akaratából hagyta el a termet, mert “befejezte a munkáját”. A fegyverekkel kapcsolatosan azt elismerte, hogy van nála egy pisztoly, amit – mint mondta – kitüntetésként adományoztak neki, és mint “katonatisztnek joga van magánál tartani”. Azt nem árulta el, kitől kapta a fegyvert, és mentelmi jogára hivatkozva nem volt hajlandó a sajtó képviselőnek megmutatni táskája tartalmát.

A főügyész vádjaira reagálva kijelentette, hogy kész a nyilvánosság előtt hazugságvizsgálat alá vetni magát. Csütörtökön a képviselők határozatot fogadtak el, amellyel megszüntették Szavcsenko tagságát a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságában. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szintén csütörtökön hallgatta ki Szavcsenkót, akit a fegyvercsempészés közben őrizetbe vett Volodimir Ruban ügyében idéztek be. Ukrán híradások szerint Szavcsenkót a hatóságok Rubannal való együttműködéssel és államcsíny kísérletével is gyanúsítják. A képviselőnő kihallgatása után újságírónak kijelentette: tudja, hogy “sok ukrán katona” egyetért vele abban, hogy egy katonai puccs “valószínű és helyén való” lenne most Ukrajnában.

Nagyija Szavcsenko 2016 májusában térhetett vissza Ukrajnába Oroszországból, ahol csaknem két éven át tartották fogva a Donec-medencei fegyveres konfliktusban – ukrán oldalon való – részvételéért. Hazatérésekor hősként ünnepelték az országban, Petro Porosenko ukrán elnök még Ukrajna Hőse címmel is kitüntette. A volt katonanő viszont elfoglalva Kijevben parlamenti képviselői helyét, amelyhez a Julija Timosenko volt kormányfő vezette, jelenleg ellenzékben lévő Batykivscsina párt juttatta őt a 2014-es választásokon, azonnal szembefordult a jelenlegi kijevi vezetéssel.

Forrás:
MTI

Post Author: KISZó