A titkos hozzávaló a szeretet

Barta Erzsébetet otthon Böbének, a munkahelyén pedig Lizának becézik. A szernyei életvidám nő pozitívan áll a dolgokhoz, s ezt tanácsolja másoknak is. Vallja: az az igazán gazdag ember, akinek a szívében szeretet van.
Az ötvenes évei elején járó hölgy már nyolc éve az ungvári „Egan” Irish Pub-ban dolgozik. A hely sikeréhez nagyban hozzájárul az ő lelkiismeretessége is.

– Nem tanultam szakácsnak, csak menet közben sajátítottam el a fortélyokat. Korábban a csapi varrodában dolgoztam, majd végül Ungváron kötöttem ki, először egy kis kávézóban, majd itt – meséli jókedvűen. – Érezhető a pénzhiány és az elvándorlás, mostanság már kevesebb vendégünk van. Viszont az esték még most is mindig teltházasak. Nagyon szeretik ezt a helyet. Én pedig arra törekszem, hogy ne okozzak csalódást. A minőség fenntartása nagyon fontos. Úgy főzök, mint otthon, szívvel-lélekkel készítek mindent. Örülök, amikor látom, hogy üresen jönnek vissza a tányérok. A kremzli (amit Szernyén egyébként kuglinak hívnak) és a bográcsgulyás hódít nálunk. Remek a társaság, mondhatni ez a második családom. A főnökünk megbecsüli az alkalmazottait, ami jó hangulatot teremt.

– Mi a helyzet az otthoniakkal?
– Harminc éve vagyunk házasok a párommal. A lányunk már férjhez ment, a huszonhat éves fiunk jóképű, még nőtlen fiatalember. Jelenleg külföldön dolgozik, csak úgy, mint a férjem és a lányomék is. A családunk eléggé szétszóródott. De ez amiatt van, mert sajnos olyan világban élünk, amikor rákényszerülünk, hogy elhagyjuk a szülőföldünket. Nagycsaládban nőttem fel. Van két bátyám és két öcsém. Ezért is szeretem úgy a társaságot, jól érzem magam az emberek között.

Megszoktam, hogy mindig zsongott a ház. Mindenkinek ilyen szerető családot kívánok. El sem lehet mondani, mennyire összetartók vagyunk. Édesanyám tíz éve távozott el közülünk, ami nagyon fáj. Ő volt a család „királynője”, és tőle tanultuk ezt a szeretetet, amit most továbbadunk.

Unokám még nincs, de már nagyon szeretnék. Nem akarom itt hagyni ezt az állást, ám ha egyszer megszületne az unokám, akkor biztos azonnal kérnék egy hosszabb szünetet, mert akkor minden időmet a picivel szeretném tölteni. Oda vagyok a gyerekekért. A testvérem két unokáját is imádom, állandóan mesélek nekik.

– Mivel üti el az időt otthon?
– A szállás biztosítva van számunkra itt, így nem kell mindennap bejárnom. Keveset tartózkodom otthon, és olykor elég fáradt is vagyok már, amire hazaérek, de nagyon szívesen babusgatom a virágaimat, vagy épp kertészkedem. Az újságolvasás sem maradhat el. Meg sem tudom mondani, mióta fizetjük elő lapjukat. Már a szüleim is rendszeresen lapozgatták. A jó tanácsokat mindig elolvasom és hasznosítom is. A Kulcslyuk rovat vendégeit ki nem hagynám. A férjem általában a sporttal kezdi. Örültem a nyereménynek, nagyon jól jött a hajszárító, épp vásárolni készültem egyet.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó