Moszkva szerint Kijev beavatkozik az orosz belügyekbe

Ukrajna megsérti a nemzetközi és a kétoldalú megállapodásokban vállalt kötelezettségeit, ha megakadályozza, hogy a területén elő orosz állampolgárok az orosz diplomáciai képviseleteken szavazhassanak – jelentette ki az Interfax hírügynökségnek Vaszilij Lihacsov, az orosz Központi Választási Bizottság tagja.

A bizottság szerint Ukrajnában 72 ezer orosz állampolgár szerepel a konzuli nyilvántartásban, akik a kijevi nagykövetségen, valamint az odesszai, harkivi és lembergi konzulátuson adhatnák le szavazatukat. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter pénteken azt közölte, hogy az ukrán rendvédelmi szervek vasárnap, a választás napján nem fogják beengedni az orosz választópolgárokat az orosz külképviseleteken kialakított választókörzetekbe. Avakov a döntését azzal indokolta, hogy Moszkva “hibrid háborút folytat, annektálta a Krímet és megszállta a Donec-medencét”, és megengedhetetlennek nevezte, hogy “szuverén ukrán területen törvénytelen választást rendezzenek”.

Az orosz külügyminisztérium állásfoglalásában példátlannak , felháborítónak” és az Oroszországi Föderáció szigorúan vett belügyeibe történő nyílt beavatkozásnak minősítette az ukrán intézkedést. A tárca szerint ez a feszültség fokozásához vezet majd az egyébként is rossz állapotban lévő kétoldalú viszonyban. Az orosz diplomáciai vezetés közölte, hogy az ügyben az ENSZ-től, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettől (EBESZ) és más tekintélyes nemzetközi szervezetektől is elvi állásfoglalást vár el.

Az ügyben az orosz Központi Választási Bizottság tagja, Vaszilij Lihacsov elmondta, szerinte Kijev intézkedésével megsérti mind a diplomácia, mind a konzuli kapcsolatokról és mentességről szóló bécsi egyezményt, és a konzuli kérdésekről megkötött orosz-ukrán megállapodást is. Rámutatott, hogy az orosz külképviseletek kötelesek megvédeni az Ukrajnában tartózkodó orosz állampolgárok érdekeit, ezért a kijevi orosz nagykövetség az ukrán hatóságokhoz fordult azzal a kéréssel, hogy teremtsék meg az orosz választópolgárok szavazásának feltételeit az elnökválasztáson. Szavai szerint a választási bizottság, a külügy és a biztonsági szervek foglalkoznak az üggyel.

Forrás:
MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó