“Visszataszító az újabb magyarellenes támadás”

A leghatározottabban elítélte és visszataszítónak nevezte az ismételt kárpátaljai magyarellenes támadást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, kiemelve: elfogadhatatlan, hogy a magyaroknak félelemben kell élniük a szülőföldjükön, Kárpátalján.

Az előzmény pedig az volt, hogy Beregszászban hét, más információk szerint kilenc magyar rendszámú személygépkocsi szélvédőit törték be ismeretlenek péntekre virradóra Beregszászon, egy panelház udvarában, miközben az ott parkoló ukrán rendszámú autókban nem tettek kárt. A helyi lakosok szerint provokáció történt.

Előző nap nyugodtan, rendbontás nélkül zajlottak le Kárpátalján a március 15-i magyar és ukrán évfordulós ünnepi rendezvények.

A Beregszászban történtekkel – amiről videofelvétel is van már – kapcsolatban viszont Szijjártó Péter kiemelte: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni két robbantásos támadás után most már nyilvánvalóan tendenciáról kell beszélni. A külgazdasági és külügyminiszter ismételten felszólította az ukrán hatóságokat, hogy védjék meg a magyar embereket a szélsőséges erők támadásaitól. Sajnos ez az eset is bizonyítja, hogy indokolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) speciális megfigyelő csoportjának kárpátaljai folyamatos jelenléte – fogalmazott a tárcavezető.

Pavlo Klimkin is reagált. Az ukrán tárcavezető újból Moszkvát vette elő az események miatt, s feleslegesnek nevezte az EBESZ-missziót. Szijjártó Péterről viszont azt mondta, túl messze megy el a kollégája, s hogy így, ilyen hangnemben nem beszélhet sem ő, sem senki más országával.

Forrás:
KISZó/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó