Finomulnak a szélhámosok módszerei

Vannak olyan egyének, akik folyton abban mesterkednek, miként tehetnék lóvá embertársaikat úgy, hogy abból anyagi hasznuk származzon. Az ügyeskedők, szélhámosok senkit nem kímélnek, de leginkább a magányosan élőkre és a nyugdíjasokra fenik a fogukat. S mindehhez előszeretettel használják a világhálót. A módszereik egyre rafináltabbak, kifinomultabbak.

A találékonyság áldozata

Ma már elterjedt módszernek számít a bankbetétek megcsapolása. E sorok írója – s bizonyára mások is – nem egy alkalommal kapott olyan telefonhívást, melyben valamelyik bank nevében arra kérték, adatpontosítás érdekében közölje a számlaszámát és egyéb adatait. A szélhámosság szándéka nyilvánvaló volt, hisz azzal a pénzintézettel nem volt soha semmilyen dolgom.
Az egyik felsőfokú tanintézmény diákja azonban lépre ment. Reagált a telefonos megkeresésre. Ezt követően szöveges üzenetben küldtek számára egy telefonszámot, hogy azon érdeklődjön a részletek felől. Ezt meg is tette, és egy magát banki alkalmazottnak mondó hang felvilágosította: SMS-ben közölje a számlaszámát, mert problémák merültek fel, a hitelkártyája használhatatlanná vált, és az ok kiküszöbölésére nincs más lehetőség.
Az illető gyanútlanul továbbította a kért adatot. Barátai tanácsára másnap felkereste a bankfiókot. Ott közölték vele, ők ugyan nem telefonáltak, mert arra nem volt ok, a bankkártyák dolgában egyébként sem ez az eljárás. Maximum megkérik az ügyfelet, fáradjon be hozzájuk, ha valami probléma adódik. A személyes adatokat ugyanis bizalmasan kezelik.
Az ügyintéző leellenőrizte a diák számláját, s kiderült, egy kopijka sem maradt rajta. Valaki leemelte a teljes hitelkeretét. A meglopott fiatal azonban csak napokkal később fordult a rendőrséghez, ami miatt nehezebbé válik a csalók felkutatása.
Mint arról a megyei rendőrség sajtószolgálatán elmondták, a szélhámosok előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert. Havonta tucatnyi bejelentést kapnak a károsultaktól. Sajnos az esetek jelentős részében eredménytelen a nyomozás. A múlt évben 12 szélhámost lepleztek le, akikre 32 bűncselekményt tudtak rábizonyítani. Az elkövetők öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Az anyai szívre is lehet hatni

Csaló körökben bevált módszer az idős emberek, anyák, nagyanyák telefonon történő becsapása.
Az ungvári nyugdíjas nő telefonja az éjszaka kellős közepén csörrent meg. Az asszony a fia hangját vélte felismerni, aki azt mondta, nagy bajba került. Elütött egy gyalogost, aki súlyosan megsérült és meg kell műteni. A dologra azonban sürgősen pénzre van szüksége. Nem sokkal az első hívást követően újra csörgött a nyugdíjas telefonja. Ezúttal egy Anatolij Petrovics néven bemutatkozó férfi hívta fel, aki a városi kórház orvosának mondta magát. Közölte, hogy mielőbb utaljon át 10 000 hrivnyát az általa megadott számlára, mert különben a fiát börtönbe csukják. A 73 éves anya kora reggel a legközelebbi bankautomatához sietett és gondolkodás nélkül átutalta a kért összeget. Ezután megnyugodva hazatért. Otthon a fia várta, akinek halvány sejtelme sem volt az egészről. A szélhámost keresik a rendőrök.
Hasonló módon csapták be a Técsői járásban élő nyugdíjas nőt is, akinek Ivan nevű fia oroszországi idénymunkán tartózkodik. Őt a fia egyik „cimborája” hívta fel azzal, hogy sürgősen pénzre van szükség. Ivan ugyanis rendőrségi ügybe keveredett, de óvadék ellenében szabadlábra helyezik. A telefonáló 22 000 hrivnya mielőbbi átutalását kérte, amit az aggódó édesanya meg is tett. Csak ezt követően hívta fel a fiát, aki közölte, semmilyen afférja nincs a rendőrökkel.
Bajba jutott fia segítségére sietett az ökörmezői járási Fülöpfalván (Pilipec) élő asszony is. Őt a fentivel azonos szöveggel csalta lépre az ismeretlen, aki a nemzeti rendőrség nyomozójaként mutatkozott be. A rémült nyugdíjas nő gondolkodás nélkül átutalta a kért 20 000 hrivnyát. Nem sokkal később felhívta a fia, aki anyja érdeklődésére elmondta, semmi baja a törvénnyel.
A rendőrség keresi a szélhámost. Az elkövetés módjából arra következtetnek, hogy ugyanazzal a személlyel van dolguk.

 

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó