Futás egy egészségesebb világért

Könnyed és jókedvű, mégis komoly tartalommal bíró kezdeményezést szeretne hagyománnyá tenni Nagypalád Polgármesteri Hivatala. A hétvégén megrendezett I. Nagypaládi Maratonhoz több tucat ember csatlakozott.

A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezettel (KRISZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ) közösen rendezett eseményre a környező települések mellett Beregszászból, Husztról, sőt Ungvárról is érkeztek futók.

A 10 kilométeres táv startvonalánál a Tiszapéterfalvai Református Líceum kollégiumának igazgatóját is a versenyzők között találtuk.
– Azon túl, hogy nevelőtanárként példát mutat a diákoknak, mi egyéb motiválta, hogy részt vegyen a versenyen?
– Főiskolás koromban megfordultam már hasonló rendezvényen és nagyon élveztem. Most nosztalgiázom – jegyzi meg a harminchat éves Tar László. – Manapság sajnos már nem sportolok, épp ezért ez kiváló alkalom arra, hogy kicsit megmozgassam magam. Csoportosan könnyebb elindulni, mint egyedül. Örülök a lehetőségnek, mivel a sport jót tesz az egészségnek, és ezután jobban megy a munka is!

Az idő kissé szeles volt, de a szervezők örültek, hogy nem halasztották el a versenyt, mivel az előrejelzések és a korábbi napok zord időjárása ellenére aznap nem esett. Bázin Irénke futott már esőben, hóban, latyakban, ezért a mostani körülmények több mint ideálisak a számára.
– Szerintem a legfontosabb a bemelegítés, majd az egyenletes légzésre és tempóra való odafigyelés – vélekedik a huszonnégy éves aklihegyi lány. – Hobbi szinten futok. Olykor heti három alkalommal is lenyomok tíz kilométert. Ez a szenvedélyem egy családi tragédia miatt erősödött fel. Futás közben kikapcsol az agyam, nagyon szeretem ezt. Rendkívül örültem e lehetőségnek, amikor értesültem róla. A falubeliek közül sokan kinevetnek, amiért „szaladgálok”, most viszont jólesik, hogy látom, nem vagyok egyedül ezzel a furcsa szokásommal.

Az „Egy egészségesebb világért” jelmondattal, puskalövésre rajtoltak el a résztvevők. A Tiszapéterfalva és Nagypalád közötti szakasz új útburkolatán élvezet volt kocogni. A célvonalhoz közeledve a versenyzők új erőre kaptak a község lakosainak szurkolásától. A falubeliek a kapujukban és az út szélén lelkesen tapsoltak.

A KRISZ elnöke az eredményhirdetés előtt Isten igéjét helyezte a jelenlévők szívére. Sipos József elmondta: szeretnék, ha ez az alkalom nemcsak a testmozgás fontosságára hívná fel a figyelmet, hanem az emberek lelki üdvösségével is foglalkozna.

Biró Vencel polgármester lapunknak nyilatkozva kiemelte: a pozitív kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a mai, többnyire számítógép előtt ülő fiatalságot megmozgassák, és rádöbbentsék őket az egészség fontosságára.

Az alkalmat Dánics Éva, az UMDSZ Nagyszőlősi Járási Szervezetének alelnöke is megtisztelte jelenlétével.

A résztvevőket szeretetvendégség várta, ami közben a Laudis együttes énekelt egyházi énekeket. A támogatók felajánlásainak köszönhetőn a dobogósok értékes ajándékokat kaptak.

Simon Rita

Díjazottak:
I. kategória (14-18 évesek)
1. Selej Pál Erik
2. Kincses István Levente
3. Zvárics Norbert
II. kategória (19-35 évesek)
1. Tüzes Zsolt
2. Olekszandr Dmitruk
3. Bodnár Béla
III. kategória (36-100 évesek)
1. Répási István
2. Tar Lászó, Mondics Attila
3. Szemák Zsolt
IV. kategória (nők)
1. Bázin Irénke
2. Biró Szabina
3. Kukri Natália
V. kategória (VIP)
1. Pavlo Klim
2. Pavlo Pavlenko
3. Olekszandr Pjatakov

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó