Kijev szerint belügy a katonák Kárpátaljára vezénylése

Ukrajna belügye és szuverén joga, hogy hadseregének bármely zászlóalját áttelepítse az ország területén belül egyik régióból a másikba – jelentette ki Marianna Beca, a kijevi külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő Szijjártó Péter Brüsszelben tett nyilatkozatára reagált. A magyar külgazdasági és külügyminiszter aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán hadsereg egy zászlóaljnyi katonát – akár 1000 főt – kíván áttelepíteni keletről a három NATO-tagállam közelében fekvő Beregszászba, egy olyan városba, ahol a legnagyobb a magyarság aránya. Hozzátette, ennél még nyugtalanítóbb az ukrán védelmi tárca indoklása, amely szerint a lépésre Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések miatt van szükség. Ez azt jelenti, hogy Kijevben fenyegető tényezőként tekintenek a magyar nemzeti közösségre.

Marianna Beca Kijev azon aggodalmának adott hangot, hogy Kárpátalján az utóbbi időben megszaporodtak a provokációk, amelyek szinte hetente történnek, s amire 26 év alatt – Ukrajna függetlenné válása óta – nem volt példa. Hangsúlyozta, hogy a zászlóalj Beregszászra telepítését kizárólag biztonsági szempontok indokolják, célja a provokációk elkerülése.

“A magyar fél részéről tett ilyen kijelentések viszont tagadhatatlanul Oroszország kezére játszanak”

– jelentette ki a külügyi szóvivő.

Forrás:
MTI/KISZó

Post Author: KISZó