Borászat–Bürokrácia 1–0

A kárpátaljai kistermelő borászok számára régóta várt törvényt fogadott el az ukrán parlament. A rendelet célja elsősorban az, hogy csökkentse a kisüzemi bortermelők anyagi és adminisztrációs terheit, emellett az ukrán borpiac fehérítéséhez is hozzájárul. A kárpátaljai képviselők által kidolgozott és benyújtott jogszabályi eljárásnak köszönhetően a pincészetek legalizálhatják tevékenységüket és nagyobb körben értékesíthetik boraikat. A kárpátaljai borászok örömmel fogadták az új szabályozás hírét, de vannak kérdőjelek is.

Vidékünk méltán legismertebb borásza, a kígyósi Sass Károly mérföldkőnek nevezte a dokumentumot, ugyanis az megkönnyíti a kistermelők piacra kerülését. Elmondta, az eddigi törvények – a horribilis jövedéki adó és a bürokratikus rendszer – gyakorlatilag kizárták őket a kiskereskedelemből, csak fesztiválokon és a pincészetekben tudták értékesíteni boraikat.

– Évek óta erre vártunk. Korábban több hasonló tervezetet is lesöpörtek az asztalról, így örömteli, hogy ezt most sikerült végigvinni – fogalmazott a közel 8 hektáron gazdálkodó szőlész-borász.

Nagy László, a Nota Bene családi borászat vezetője is jónak tartja a módosítást, és kíváncsian várja, pontosan hogyan fog működni a valóságban a papíron igencsak jól mutató elképzelés.

– Bennem nagyon sok kérdés vetődik fel a törvénnyel kapcsolatban – fogalmazott a beregszászi borász. – Mindenképp üdvözlendő, hogy megkönnyítik a regisztrációt. Ám még nem tudni, melyik hatóságtól kapjuk majd meg az ehhez szükséges minőségi bizonyítványt. Úgy tudom, szerződést kell kötnünk egy akkreditált laboratóriummal, de egyelőre nem tisztázott, ki végezhet ilyen vizsgálatokat. Ahogy az sem egyértelmű, hogy zárjegyköteles lesz-e a termék, szükség lesz-e kasszagépre, engedélyekre. Sokan a háztájiban foglalkoznak ezzel, viszont tudtommal csak telephelyen működhet majd borászat. Jelenleg úgy fest, sok fejfájást okoz majd nekünk az új szabályozás, ugyanakkor bizakodó vagyok. A célunk az, hogy más vállalkozásokhoz hasonlóan mi is legálisan, zavartalanul dolgozhassunk.

A borászok fiatal generációjához tartozó derceni Orosz Ruszlán is örömmel fogadta a hírt. Lapunknak elmondta, hogy a kistermelő szőlészek és borászok megyei szövetsége már a hétvégére tanácskozást hívott össze Ungvárra, ahol ez lesz a téma.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó