Összehasonlítási alap a döntéshez

Bence Vivien céltudatos egyetemista. Több helyen megfordult már, ahol fejleszthette készségeit. Most is egy ilyen lehetőséget használt ki a Nemzetpolitikai Kutatóintézetnél (NPKI) Budapesten.
– Hogyan sikerült részt venned egy ilyen korlátozott létszámú gyakorlaton?
– Az egyik konferencián szóba elegyedtem dr. Illés Boglárkával, az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárral. Megemlítettem neki a szakmai gyakorlattal kapcsolatos vágyaimat, és ő több ötletet is adott – kezdi beszélgetésünket az ungvári egyetem magyar karának nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatója. – Később Bence Norbi, a diákszervezetünk elnöke elküldte nekem a NPKI gyakornoki programját, ahová beadtam a kérelmem. Kétkedve álltam hozzá, mivel mindig nagy a túljelentkezés. Kárpátaljáról többen is jelentkeztek, végül egyedül nekem sikerült elnyernem ezt a remek lehetőséget. A kárpátaljai származású Dr. Ferenc Viktória volt a mentorom.
– Miben fejlődtél a gyakorlat során?
– Első körben adatbevitellel és -feldolgozással foglalkoztunk. A Kárpátalján zajló óvodafejlesztési programmal kapcsolatban kiküldött kérdőívekből állítottunk össze statisztikát. A szakdolgozataink megírásához is segítséget nyújtottak. Monográfiákat ajánlottak, szakirodalom bővítésre is volt mód. Dr. Kántor Zoltán, az intézet igazgatója sok tippel ellátott. Az ukrán–magyar diplomáciai kapcsolatok a témám, és az utolsó vonatkozása Kárpátaljához kötődik. Összesen hatan voltunk, bölcsészek, jogászok, szociológusok és társadalomtudománnyal foglalkozók. A szakmai gyakorlat végén igazolást és ajánlást is kaptunk. Nagyon kellemes volt az ott töltött idő, és Dr. Kiss Éva tanszékvezető jóvoltából szerencsére a szállásom is biztosítva volt az Eötvös József Collegiumban.
– Azon kívül, hogy megkaptad a nívós intézet ajánlását, mivel gazdagodtál még?
– Meghozta a kedvemet a szakmához. Az itteni kötelező egyetemi gyakorlatom után megtapasztalhattam azt is, milyen ott, és így már van összehasonlítási alapom. A praktika megerősítette bennem azt a tudatot, hogy magyar vonatkozásban akarok tovább haladni, és a közösségépítéssel szeretnék foglalkozni, olyan irányvonalon, mint a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) is. Talán mielőtt belevágok a mesterképzésbe, külföldi, ilyen jellegű programokban is részt veszek. Fő a tapasztalatszerzés!

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó