Miért nem kap munkát a rokkant?

Ukrajnában több mint négymillió, megyénkben majd hatvannégyezer ember él valamilyen testi vagy értelmi fogyatékossággal. A tbc-s, az onkológiai és kardiológiai megbetegedések gyarapodásával számuk, sajnos, évről évre egyre több lesz. Vajon változott-e a fogyatékosságuk miatt eleve hátrányt szenvedők megítélése és miért olyan nehéz munkát találniuk? – kérdezte a KISZó Vaszilina Markót, a fogyatékkal élők érdekvédelmét ellátó Vibir jótékonysági központ vezetőjét.

– Ön többször elmondta már, hogy a fogyatékkal élők leginkább akkor tudnak adaptálódni a társadalomba, ha dolgozhatnak. Kárpátalján mennyire könnyű elhelyezkedniük?
– A gond a munkaadókkal van, akik többnyire méltóságon aluli munkát és fizetést ajánlanak a fogyatékkal élőknek. A munkaközvetítővel ellenben összehangolt az együttműködésünk. Már korábban összeállítottunk egy programot, mellyel megkönnyíthetjük a rokkantak elhelyezkedését. Ez most válhatott valóra az USA Béke Hadtestének támogatásával, melynek egy önkéntese immár tíz hónapja itt tartózkodik és tanácsaival, tapasztalataival segíti az Ösvény a munkavállalás felé elnevezésű projektünket. Mert csak akkor élhetünk teljes értékű életet, ha az egészségesekhez hasonlóan dolgozhatunk, tanulhatunk, pihenhetünk.

– Hogyan tud segíteni az említett program az érintetteken?
– A projekt olyan fiatalok szakmai gyakorlatát, későbbi elhelyezkedését teszi lehetővé, akik ugyan már kézhez kapták a diplomát, de nem rendelkeznek munkatapasztalattal. Amikor találkozik velük a munkaadó, elsőként azt kérdezi, van-e szakmai gyakorlatuk. Pont ez a gond, hogy senki nem akar esélyt adni nekik a bizonyításra. Tekintettel kell lenni arra is, hogy talán elsőre nem sikerül a fogyatékosnak a művelet, amivel megbízzák. Ezért szakmai tréningeket tartunk számukra, pszichológus foglalkozik velük, találkozókat szervezünk a potenciális munkaadóknak, hogy segítsünk nekik leküzdeni a sztereotípiákat.

Napjainkban az ép pályakezdőknek is rendkívül nehéz elhelyezkedni, a fogyatékkal élőkre ez fokozottan érvényes.
– Ez sajnos, tény, ezért is van szükségünk a segítőkre. A foglalkoztatási központ révén például idén eddig tizenöt fogyatékkal élőnek sikerült állást találnia. A napokban két II. kategóriájú nagyszőlősi rokkant elhelyezkedéséről kaptunk hírt. Egy volt ATO-s katona saját vállalkozást nyitott, s további három embernek biztosít munkát fejenként 15 ezer hrivnyás fizetéssel. Egy fiatalember három hónapja a Nagybereznai Járási Tanács ügyvédjeként dolgozik. Van viszont egy nagyon tehetséges programozónk, aki, mivel mozgáskorlátozott, nem kap munkát, pedig szeretne hivatalosan is elhelyezkedni. Most ebben próbálunk segíteni.

 

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó