Józan László: Egyszerűen jó adni

Józan László, a Vígszínház Junior Prima-díjas színművésze másfél hónapon át gyűjtött pénzadományokat rászoruló magyar családoknak, akik szülőfalujában, a kárpátaljai Mezőváriban élnek rendkívül nehéz körülmények között.

Két különleges tárgyat bocsátott online árverésre. Együttműködő partner a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet volt. A hat hét alatt valamivel több mint 420 ezer forint jött össze a hozzájárulásokból, amelyekből elsősorban élelmiszer- és higiéniai csomagokat vásároltak. Ezeket az adományokat Józan László és az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai március 24-én személyesen adták át a Mezővári Református Egyházközség beteggondozó szolgálatának, illetve kilenc mezővári családnak. Több hónapra is elég élelmiszer jutott például a 93 éves Erzsi néninek, a falu legidősebb asszonyának, vagy a négygyermekes Farkas családnak, íróasztalokat, gyerekszékeket és mosógépet is kaptak.

Menyhárt István református lelkész köszönetet mondott Józan Lászlónak, az adakozóknak és a licitálóknak, illetve a közbenjárásért és a szervezésért az Ökumenikus Segélyszervezetnek. A jótékonysági aukció a közösségi médiában, a Facebookon zajlott, Józan László hivatalos oldalán. A Vigyél Haza! kutyamentő alapítvány naptárára lehetett licitálni, amely végül 200 ezer forintért kelt el. (A Vígszínház művészei dedikálták is a naptárt, amelynek készítésében szintén részt vettek.) A második tétel a Pál utcai fiúk című, rendkívül sikeres zenés előadáshoz kötődik: egy olyan póló, amely a premierre készült, egyedi, kereskedelmi forgalomba nem került. A darab szereplői ezt is dedikálták. Itt 100 ezer forintnál állt meg a licit. Mindezeken túl Józan László felhívására még további összegek is befolytak az Ökumenikus Segélyszervezet számlájára.

– Azért választottam a közösségi médiát a jótékonysági árverés „helyszínéül”, mert ezen keresztül a fiatalokat is jobban meg tudjuk szólítani, felhívhatjuk a figyelmüket a szolidaritásra. Úgy gondolom, az ismertség kötelességgel és felelősséggel is jár: kötelességünk a rászoruló emberek mellé állni. És a segítség sokat jelent a nélkülözőknek. Figyelmet, törődést is jelent, ami lelki dolog is. Nemcsak annak, akit segítünk, hanem saját magunknak is jót tesz. Egyszerűen jó adni. És egy jó ügy mellé állni támogatóként azt az érzést adja, hogy érdemben tettünk valamit azért, hogy a világ kicsivel jobban működjön. Nyilván számomra a szülőfalum mindig is fontos marad. Hálás vagyok a licitálóknak, az adakozóknak, és kollégáimnak is, akik mellém álltak. Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója 2-2 tiszteletjegyet is biztosított a Távoli dal című előadásra azoknak, akik a legnagyobb felajánlást tették a licit során – jegyezte meg Józan László.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 1998 óta van jelen Kárpátalján. Beregszászi központján keresztül segíti a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, hosszú távú fejlesztő- és segélyprogramokkal. Tevékenységében kiemelten fontos a nehéz sorsú gyermekek felzárkózásának elősegítése.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó