Hajrájához érkezett „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat!

Még három hétig tart a pályázat, így nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról! „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat kiírója (az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága) a páciensek, illetve az önkormányzatok, polgármesterei hivatalok, könyvtárak, idősotthonok, egyházkerületek, civil és szakmai egyesületek ajánlásait is várja!

A pályázat portálján – www.evpraxisa.hu – már olvashatók magyarországi ajánlások, melyek kis és nagyvárosokból (többek között Törökbálint, Eger, Mezőkövesd, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Miskolc, Budapest), apró és még apróbb községekből, falvakból (Napkor, Arló, Jászfényszaru, Kővágószőlős, Paszab, Nyírmihálydi) érkeztek.

A határon túliak Nagymegyerről a Felvidékről, Erdélyből Szováta, Zetelaka, Marosvásárhely, Csíkszereda lakosai ajánlották orvosukat, Kárpátaljáról pedig Tarnócról, Kisdobronyból, Viskről, Ungvárról, Tiszasalamonból szállingóztak az ajánlások. A hálás páciensek mellett írtak a református lelkész, a polgármester (Pécs, Újszilvás, Sándorfalva) a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, rezidensek és orvoskollégák egyaránt.

Akad olyan 2000 lélekszámú település Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a betegek 90%-a roma, a háziorvos viszont a helyén marad, nem menekül el, ahogyan elődei tették, pedig hálapénzre nyilvánvalóan nem számíthat. A legtöbb ajánlást eddig egy nyíregyházi családorvos kapta, 13 betege írt róla történetet! A legidősebb elismerésre javasolt az a budapesti doktornő, aki 79 évesen fekvőgipsszel a lábán is rendel, mert lelkiismerete nem engedi, hogy cserbenhagyja betegeit. Számos életmentő és megható történet érkezett.

A betegek azt az orvost szeretik, becsülik igazán, aki partnerként tekint rájuk, aki a szakorvosi rendelőből visszatérőknek elmagyarázza a szakkifejezéseket, és segít levonni a következtetéseket. Fontos, hogy a családorvos részt vegyen szakmai képzéseken, hogy minilabort működtessen – pláne a vidéki kistelepüléseken –, előre egyeztetett rendelési időpontokkal minimálisra csökkentse a zsúfoltságot és a várakozási időt, és az is, hogy az infokommunikáció korában szinte mindig elérhető legyen. A legnépszerűbbek a mobiltelefon mellett e-mailben és a közösségi portálokon, sőt saját honlapjukon is elérhetők, ahol egyébként naprakész és fontos információkkal látják el pácienseiket.

Küldje be történetét május 10-ig, és döntse el Ön, ki legyen az év legjobb háziorvosa!

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó