Egyre több a segítő kéz

Hagyomány, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat pár nappal iskolakezdés előtt vidékünkre látogat, és teljes tanfelszereléssel megtöltött iskolatáskákkal lepi meg a rászoruló gyermekeket. Csütörtökön Beregszászban, a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalában kerítettek sort az átadásra. Most szimbolikusan tizenöt gyermek vehette át a névre szóló ajándékot. Alsós kis nebulók vettek részt az átadáson, kicsit megilletődve hallgatták Juhász Mártont, aki elsőként köszöntötte őket és kísérőiket.

A szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a KISZó-nak elmondta, most nyolcvan iskolatáskát és legalább 150 gyermeknek elegendő tanszert hoztak.

– Mindezt természetesen nem a magunk erejéből tudtuk elhozni, mi csak postások vagyunk, azt adjuk tovább, amit kaptunk. Idén is sokan mellénk álltak, bőkezűen támogatták szervezetünket. Volt olyan vállalkozó, aki 150 vadonatúj táskát adott, hogy juttassuk el azoknak, akik szükséget szenvednek e tekintetben. Emellett gyülekezetek, magánszemélyek, kisebb vállalkozások is támogatták az idei iskolakezdési programunkat.

Összesen mintegy 700 iskolatáska gyűlt össze, ezen felül több mint ezer gyereknek tudunk hasznos tanszereket adni az anyaországban és a többi elszakított nemzetrész területén – mondta.

– Mi alapján választották ki azokat a gyerekeket, akik megkapják a tanfelszereléseket? – kérdeztük Zán Fábián Sándort, a KRE püspökét.

– Mi mindenkinek szeretnénk segíteni, de sajnos erre nincs lehetőség. Most olyan családokat kerestünk meg a gyülekezeti lelkipásztorokon keresztül, ahol kettőnél több gyereket iskoláznak be. Illetve a gyülekezeteket arra kértük, írják össze a nehéz helyzetben lévő kiskorúak, félárvák névsorát, hozzájuk fogjuk eljuttatni az iskolakezdő csomagokat. A Sámuel Alapítvány gondozásában lévő családi típusú gyermekotthonok kis lakóit is megajándékozzuk.

– Nem is olyan régen egy felmérést végeztünk, mennyibe kerülhet egy gyerek beiskolázása. Döbbenetesek voltak az adatok. Kiderült, hogy több ezer hrivnyára rúg a kiadás. Ön szerint is nagy segítség az említett családoknak ez az adomány?

– Több mint furcsa, hogy egy beiskolázás többe kerül, mint amilyen itt az átlagbér. Egy jobb minőségű iskolatáska például egy havi nyugdíjba kerül. És hol van még a ruházat, a lábbeli?! Tehát a beérkezett támogatásnak nagy értéke van, és bizony nagy segítség a családoknak, hálásak is vagyunk ezért a támogatóknak.

Nem csak a magyar szeretetszolgálat volt kész segíteni, a nemrégiben alakult Te is segíthetsz! alapítvány száz gyermek beiskoláztatását támogatta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Pál Sándor.

– Miért tartják fontosnak, hogy segítség a rászorulókat?

– Nekem ez a küldetésem, a feladatom.

Korábban, sok éven keresztül a református szeretetszolgálattal, egy ideje pedig a Te is segíthetsz! alapítvánnyal teszem ezt.

Nagyon sok barátom, ismerősöm van, akik örömmel segítenek. Nagy örömömre szolgál, hogy Kárpátaljára sokkal többször jutok el, mint korábbi tisztségviselői koromban. Egy picivel több időm van, amit arra használok, hogy eljussak Kárpátalja legtávolabbi gyülekezeteibe is. Egy héttel ezelőtt a püspök úrral Técsőn, Aknaszlatinán és Rahón jártunk, élelmiszer- és iskolasegítési csomagokat vittünk. Ezen a héten a nagydobronyi líceumot kerestük fel, természetesen oda sem érkeztünk üres kézzel. Indokolt a heti látogatás, hiszen az adományok a sok segítőkészséggel megáldott embernek köszönhetően egy hét alatt olyan mértékben összegyűlnek, hogy azt el kell hoznunk. Ez erőt ad, és természetesen jólesik az emberek jó szándéka, együttérzése a rászorulók iránt.

– Sokszor, sokan mondják, hogy évről évre több a rászoruló. Ön is így gondolja?

– Valóban én is azt tapasztalom, hogy egyre több az elesett, de pozitív dolgot szeretnék mondani. Az pedig nem más, mint már fentebb is említettem, hogy egyre több a segítő is. Rengeteg magára hagyott idős emberrel találkozunk, akiknek talán a leginkább szükségük van a támogatásra.

A következő programunk tehát az lesz, hogy segítsünk a rezsiterén, de a sürgősségi betegellátásban is nagy gondok vannak, ezért ebben is szeretnénk a bajban jutottak mellé állni.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó