Mit teszünk a tisztaságért?

1991 óta október 21-én a Földünkért világnapot méltatjuk. A Természetvédelmi Világszövetség, az UNEP és a WWF közös összefogásával megszületett bolygónk új élővilág-megőrzési stratégiája. Mi hogyan próbáljuk megóvni életterünket? – kérdezte a KISZó Szanyi Szabolcsot, a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökét.

– Kárpátalján mennyire figyelnek oda az emberek a környezetükre?

– Kárpátalján közel háromszáz szeméttelep van, többségük a Tisza vízgyűjtő területén helyezkedik el. A régióban közel 600 ezer tonna hulladék keletkezik évente. A probléma egyik legjobb megoldása a szelektív hulladékgyűjtés lenne. Azonban ehhez jelenleg sem a jogi, sem a gazdasági feltételek nem biztosítottak. Hiányzik az alapvető infrastruktúra: nincsenek sem gyűjtőszigetek, sem hulladékudvarok, sem hulladékfeldolgozó üzemek. A helyzetet tovább rontja a lakosság környezettudatosságának hiánya, faluhelyen még csak-csak előfordul valamilyen szelektálás, hiszen majd’ minden családnak van komposztgödre. A városokban azonban a konyhai komposztálható hulladék ugyanugy a szemétbe kerül, mint a PET-palack vagy a konzervdoboz.

– Milyen akciókkal, rendezvényekkel népszerűsítik vidékünkön a környezetvédelmet?

– Örvendetes, hogy az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a környezetvédelemre vonatkozó programok. 2017-ben a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) kezdeményezésére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) szervezésében elindult a Tiszta Kárpátalja program, amelynek célja Kárpátalja kulturális és turisztikai helyeinek és lakókörnyezetünknek a szeméttől való megtisztítása. A magyarországi PET Kupa kezdeményezés és a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület pedig a szakmai programok szervezését és koordinálását végzi. A PET Kupa szervezésében október 18-19-én kerül megrendezésre a III. Kerekasztal és ötletbörze a tiszta Tiszáért, amely a helyi és magyarországi civil szervezeteket, illetve a kormányzati döntéshozókat szeretné megszólítani egy közös probléma hatékony megoldása érdekében.

– Hogyan lehetne a fiatalokkal megtaníttatni, hogy figyeljenek oda a tisztaságra?

– Tavasszal egyesületünk tanulmányt készített a kárpátaljai hulladékhelyzetről, amit akkor tíz közoktatási intézményben mutatott be. A nagy érdeklődést kiváltó program novemberben folytatódik. Hamarosan – meghívásos alapon – újra közzétesszük a magyarországi PET Kupával közös pályázatunkat is.

– Az állam hogyan segíti a szemét elszállítását, újrahasznosítását?

– 2017-ben jelent meg Ukrajna 2030-ig szóló nemzeti hulladékkezelési stratégiája, amely úgy határozza meg az ország jövőbeni hulladékgazdálkodásának irányvonalát, hogy figyelembe veszi az Európai Unió irányelveit is. 2016-os adatok alapján Ukrajnában az éves háztartási hulladék mennyisége 11 millió tonna. Sajnálatos módon ennek az óriási mennyiségnek csupán az 5,8 százaléka kerül újrahasznosításra. Ukrán szakértők becslései szerint az országban működő hulladéklerakók közel 99 százaléka nem felel meg az európai követelményeknek. Emellett óriási problémát jelent a szelektív gyűjtési és újrahasznosítási rendszerek hiánya is.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó