Mága Zoltán jótékonysági koncertje Nagydobronyban

Nagy érdeklődés övezte november 9-én Mága Zoltán koncertjét a nagydobronyi református templomban. Sokan emlékezhetnek arra, hogy júliusban leégett a nagydobronyi déli romatelep imaháza és a hozzá tartozó óvoda. A koncert az imaház és óvoda újjáépítéséért szólt. A rendezvény a 100 templomi jótékonysági koncertsorozat huszadik állomásaként valósult meg. A Príma Primissima díjas, világhírű hegedűművészt a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar kísérte.

Mága Zoltán nem egyedül érkezett Nagydobronyba. Elkísérte Dr. Bajkai István magyar országgyűlési képviselő, id. Lomnici Zoltán főbíró és a Fidelitas ifjúsági szervezet több képviselője is.

Első állomásuk a déli romatelep volt, ahol a gyermekek nemzeti imánk, a Himnusz éneklésével fogadták a delegációt, amit a Tavaszi szél vizet áraszt népdal követett.

A továbbiakban hátizsákokat és téli cipőket adtak át a helyi óvodás és kisiskolás gyermekeknek, valamint ígéretet tettek arra, hogy karácsonykor játékokkal és további cipőadománnyal lepik meg az itt élőket.

A délutáni órákban a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon vezetett útjuk, ahol szintén adománnyal lepték meg az intézmény lakóit, a hátrányos helyzetben élő gyermekeket.

Este a templom megtelt az érdeklődők tömegével.

Több mint 2500 ember gyűlt össze, hogy meghallgassa Mága Zoltán hegedűjátékát.

A vendégeket először Kolozsy András, a település református lelkésze köszöntötte, majd Dr. Bajkai István megnyitotta a koncertet.

– Nagy tisztelettel és meghatottsággal köszöntöm a jelenlévőket. Lukács evangéliumában szerepel, hogy adni nagy öröm, kapni is nagy öröm és a kettő közötti hatás az igazi keresztényi kötelezettség… Most, amikor itt vagyunk Nagydobronyban, nem messze Magyarország határától, az ember szíve kicsit szomorúbb. Pontosan tudjuk, hogy akik itt élnek és magyarként élik az életüket, azok már száz éve megélik azt, milyen, ha szülőföldön maradásukért, magyarságukért, kultúrájukért hátrányban részesítik őket. Nem élhetik meg a szülőföld teljességét, amit otthon, Magyarországon nyugodtan megélünk.

 

Éppen ezért felelős kötelességünk nekünk odahaza, hogy egyformán tekintsünk a külhoni magyarokra is, mivel ahogyan azt az ismert könnyűzenei dal is mondja, „mi egy vérből valók vagyunk”.

Engedjék meg, hogy átadjam a magyar kormány azon üzenetét, miszerint soha nem feledkezünk meg külhoni testvéreinkről és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szülőföldön való megmaradásért kevesebb harcot kelljen vívni, és könnyebb legyen az itt élők terhe – kezdte meg az esti alkalmat Dr. Bajkai István, magyar országgyűlési képviselő.

A koncerten Mága Zoltán felajánlott 200 darab tiszteletjegyet a budapesti újévi koncertjére a helyi lakosságnak, Dr. Bajkai Istvánnal közösen ötmillió forintot a leégett imaház és óvoda újjáépítésére, illetve a felejthetetlen élményen kívül mindenki egy Mága Zoltán Best of CD-vel térhetett haza.

Az utazás megszervezésére Magyarország Ungvári Főkonzulátusát és Dr. Bajkai Istvánt kérték fel.

Másnap Buhajla Józseffel az ungvári külképviselet főkonzuljával és a nagydobronyi református gyülekezet gyermekénekkarával kiegészülve a magyarországi vendégek a Vereckei-hágón tartottak megemlékezést.

– A napokban jelentették be, hogy a magyar országgyűlés a következő évet Rákóczi-emlékévvé fogja nyilvánítani és ezt azért kezdeményeztem, mert a Nagyságos Fejedelem tisztelete Kárpátalján, Felvidéken és Erdélyben rendkívül nagy azzal együtt, hogy az anyaországban sincs olyan település, ahol ne neveztek volna el róla teret vagy utcát – mondta id. Lomnici Zoltán magyarországi főbíró. – Ami ehhez a helyhez köti, hogy 1703. június 16-án innen idult hazánk történetének leghosszabb szabadságharca, az 1703-tól 1711-ig tartó Rákóczi-féle szabadságharc. A kezdetek kezdetén itt lépte át maroknyi csapatával Rákóczi a magyar határt és az itt élő magyarok, ruszinok csatlakoztak csapataihoz.

A beszédek elhangzása után Mága Zoltán, Dr. Bajkai István, id. Lomnici Zoltán és Buhajla József elhelyezték az emlékezés koszorúit. A jelenlévők a hegedűművész vezénylésével közösen a nagydobronyi gyermekénekkar csemetéivel elénekelték a magyar és a székely himnuszt.

 

– Zenészként, magyarként, nemcsak a kultúránk, hanem a történelmünk örökségét, őseink emlékét is ápolnunk kell, és emlékeznünk kell mindazokra, akik naggyá tették nemzetünket. A múltunkból erőt meríthetünk jövőnk építéséhez – mondta Mága Zoltán hegedűművész. –

A magyar emberek összefogásával és támogatásával már több száz millió forint értékben sikerült támogatnunk bajba jutott embertársainkat.

Ez az önzetlenség azt mutatja: a magyarság itt, Európa közepén olyan erőt sugároz, olyan egyesítésre képes, amelynek nincsenek határai. Ország- és közigazgatási határok nem fogják és nem is tudják szétválasztani a több mint 15 milliós nemzetünket, mert a magyarság bátorságból és értékteremtésből mindig élenjáró és példamutató volt. Az, hogy most itt, Kárpátalján közösen kiállunk a nagydobronyi közösségért, szintén azt bizonyítja, hogy mi, magyarok nem hagyjuk magukra honfitársainkat és a bajban közös összefogással eredményt érünk el. Mert a magyarság olyan lelki összeköttetésben és akarategységben él a Kárpát-medencében, amely példamutató lehet minden nemzet számára.

Az emberek és az életük két fontos területén segítünk most: a felgyújtott református templom újjáépítésével a hitélet gyakorlását, az óvoda felújításával pedig a jövő generációjának fejlődését.

Köszönöm Bajkai István képviselő úrnak és a református egyház vezetésének, hogy karitatív misszióm egyik legfontosabb állomásához csatlakoztak és együtt segíthetünk a kárpátaljai magyar közösségek, a jövő generációjának.

Nagy megtiszteltetés volt az, hogy Mága Zoltán ellátogatott a községbe és Nagydobrony belekerült a templomi koncertsorozatába, fejtette ki Kolozsy András vezető lelkész. Nagyon nagy dolog, hogy a művész úr maga ajánlotta fel segítségét a közösségnek, amely nagyon sokat jelent mind a cigánygyülekezet, mind a falu számára.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó