A népdalok körülölelik életünket

Tiszapéterfalva adott otthont a Kárpátalja Gyöngyszemei találkozójának. Az interaktív, módszertani napokra magukat fejleszteni vágyó népdalénekeseket vártak.

A Napsugár egyesületi ház zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, akiket a hagyományőrző csoport tagjai kárpátaljai népdalokkal köszöntöttek, ezt követően egy moldvai renddel Berta Alexandra és a Pengetős Trió mutatkozott be. A Kokas Banda szatmári népdalokat muzsikált, a Kokas testvérek nagypaládi népdalokat adtak elő. Énekkel szórakoztatta a megjelenteket a 70. születésnapját ünneplő Kokas József is. Tőlük nagyon sok a néprajzi gyűjtés a juhászkodásról, nagypaládi és környékbeli népdalokból. A Nagypaládon élő Kokas László máig fenntart egy tanyát, ott készülnek a gyűjtések Módos Máté, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és a legifjabb Kokas Károly szervezésében.

Kokas Erzsébet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Tiszapéterfalvai Tulipán Népművészeti Tanoda tanára, a program szervezője énektanítást tartott a jelenlévőknek Kárpátalján gyűjtött népdalokból. Közben a fiatalok hajdíszeket készítettek gyöngyökből.

Az egyik programot Berta Alexandra Junior Príma díjas citerás, népdalénekes, népzenetanár vezette. Az érdeklődők interaktív népdaltanuláson vehettek részt, ehhez Csenki Zalán kobzás és Horváth Bálint tamburás élő zenével kísért, bukovinai anyagot tárt a népdalénekesek elé, s eközben megismertették a fiatalokat a régiónkban különlegesnek számító hangszerekkel.

A tanulni vágyók kiselőadásokon vehettek részt. Az ungvári születésű, Budapesten élő dr. Gerzánics Magdolna Életfa-díjas néprajzkutató, népzenekutató és dr. Alföldy-Boruss István, a Bartók Rádió korábbi főszerkesztője, a rádió zenei főosztályának vezetője és a zenei együttesek (Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Énekkara és Gyermekkórusa) vezetője együtt tartott előadást. Előadásuk témája: „Népdalok, melyek körülölelik életünket születésünktől kezdve elhalálozásunkig”. Kokas Erzsébet népdalokat és népi játékokat mutatott be. Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója több évtizedes munkájáért Nívódíjjal tüntette ki Alföldy-Boruss Istvánt.

A találkozón felidézték a régi idők hangulatát, a szövőszék, a varrógép, a csuhéfonó asztal, a drukkolt terítők a Kárpátalján ügyködő ügyes háziasszonyok téli estéit elevenítették fel.

Ezt segítette életre kelteni Varga Judit nevetlenfalui szövőnő, a Népművészet Mestere, Engi Ilona népművész, csuhéfonó, Kokasné Gajdos Rozália népművész, népviseletvarró, valamint id. Kokas Erzsébet népművész, népviseletvarró. A jelenlévőket finom házias vacsora (töltött káposzta, kemencében sült kenyér és kalács) várta.

A képzés mit, miért és hogyan énekeljünk népdalt témákban folytatódott. A zárókoncerten minden kis gyöngyszem elénekelte legkedvesebb dalocskáját, őket a Kokas Banda kísérte.

A gálakoncert végén a gyerekek a Pengetős Trió vezénylésével a gyerekek előadták a megtanult népdalokat, melyeket nagy szeretettel és csodálattal hallgattak végig a jelenlévők.

– Hogy látja, gazdagodtak a gyerekek a kétnapos képzéseket követően? – kérdeztük Kokas Erzsébet főszervezőt.

– A fiatal népdalénekesek rengeteg tájegység népdalával ismerkedtek meg, módszertani és néprajzi ismeretekkel bővült a tudásuk. Kipróbálhatták a vokális és hangszeres kísérettel való éneklést. Programunk a magyar kormány támogatásával valósult meg, köszönet jár a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, a Rákóczi Szövetségnek, a Somszemek Kulturális Alapítványnak, valamint Rápoti-Fekete Mónikának, a Dunán innen, Tiszán túl Kárpát-medencei Ifjúsági Népművészeti tehetségkutató főszervezőjének, a Miskolci MENTE egyesület elnökének pedig a népdaléneklési segédanyagok, magyar népmesekönyvek és CD-k felajánlásáért. Rendezvényünket megtisztelték jelenlétükkel Horváth Zsuzsa, a Magyar Országgyűlés Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) munkatársa, Rápoti-Fekete Mónika, a Somszemek Kulturális Alapítvány elnöke, illetve Szelei Kis Kinga miskolci iparművész. Nagyon reméljük, hogy jövőre ismét megrendezésre kerül a program, melyre minden népdalénekest, népdalszeretőt szeretettel várunk Tiszapéterfalvára.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó