Csapra verték az újbort

Felvonulással, tűzshow-val és lovagokkal ünnepelték az újbor, azaz a Beaujolais nouveau szezon kezdetét Ungváron.

November harmadik csütörtökén már évszázadok óta, a világ minden táján összegyűlnek a borkedvelők, hogy megkóstolják az adott évjáratot. Vidékünkön tizenegyedik alkalommal rendezik meg az ehhez kapcsolódó Kárpátaljai Beaujolais ungvári újborfesztivált.

Bár hivatalosan csak pénteken nyitotta meg kapuit a rendezvény, a háromnapos esemény előestéjén hagyományos rituáléval tisztelegtek az újbor előtt.

A nedűből kijutott az újságírónak is.

Az ünnepi felvonulás a kora esti órákban a Petőfi térről indult, és a Beregszentmiklósi Szent Miklós lovagrend korhű ruhába öltözött tagjai vezették fel. A lovagok a vállukon hozták az újborral teli hordót. A Korzó és a Volosin utca sarkán tűzzsonglőrök bemutatójával vette kezdetét a hagyományos rituálé. A novemberi hidegben a Dragonfly akrobata csoport tűzzsonglőrei felforrósították a hangulatot.

A bemutató leglátványosabb eleme az volt, amikor két lovagnak öltözött zsonglőr égő karddal vívott meg egymással.

Miután kialudtak a fináléra meggyújtott görögtüzek, Bohdan Andrijiv, Ungvár polgármestere távollétében helyettese, Igor Fartusok köszöntötte a több mint száz érdeklődőt, és megnyitottnak nyilvánította a fesztivált. Kiemelte, a vasárnapig tartó fesztiválon a kárpátaljai borászok bemutathatják munkájuk gyümölcsét, a borok imádói pedig három napon át élvezhetik a csodálatos nedűket.

Olekszandr Kovácsot, a Kárpátaljai Szőlészek és Borászok Egyesületének elnökét érte az a megtiszteltetés, hogy csapra verje az első hordó újbort és a földre folyasson a nedűből.

A hagyománnyal kapcsolatban elmondta, az újbort azért locsolják a földre, hogy ezzel hálát adjanak az anyaföldnek a gazdag termésért.

Az új évjárat első hírnöke, mely kicsit még csapzott, és rendezetlen gejzírként tört ki a hordóból, e sorok íróját is eltalálta. Engesztelésképp az „újborban megfürdött” zsurnalisztát érte az a megtiszteltetés, hogy elsőként kortyolhasson, ízlelhesse meg az „ünnepeltet”. Ezt követően a lelkes tömeg is belekóstolhatott az idei Beaujolais-ba.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvényt a korábbi évekhez hasonlóan idén is a felújított Bagolyvár alatti borospincében tartják.

Olekszandr Kovács a KISZó-nak elmondta, a fesztiválon 34 borászat kínálja a jó illatú, mély, gyümölcsös, mégis könnyed kárpátaljai borokat.

– Csodálatosnak ígérkezik az idei esemény, ugyanis több új borász is csatlakozott a fesztiválhoz, akik különleges italokat hoznak magukkal. Az idei fesztiválon nemcsak újborok lesznek, ugyanis az ide látogató turisták elvárják, hogy kiérlelt nedűt is ihassanak. A korábbi évekhez hasonlóan most is lesznek a fesztivál logójával ellátott poharak, amelyeket megvásárolhatják az érdeklődők. Ezzel próbáljuk népszerűsíteni a kulturált borfogyasztást. Az első években 200-300 borospohár kelt el, tavaly már közel 2000 talált gazdára – mondta a szövetség elnöke.

Végezetül Olekszandr Kovács kiemelte, 2018 az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata. Idén nagyon szép savakat és gazdag ízeket produkáltak a bogyók Kárpátalja borvidékein, így mindenképp érdemes kilátogatni a fesztiválra, és megkóstolni az idei borokat.

Szabó Sándor

Mi is a „bozsolé”?

Azokat a borokat nevezzük újbornak, melyek az aktuális évben szüretelt szőlőből készülnek, amikben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Az újbor az erjesztés után (tehát érlelés nélkül) egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak – legyen az fehér-, rosé- vagy vörösbor.

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó