Hogy is volt ez Kárpátalján?

Az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára emlékeztek az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar karán. A kerekasztal-beszélgetés során a Nagy Háború vidékünkre gyakorolt hatása és a kollektív emlékezet volt a téma.

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozatba bekapcsolódva az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet (UMOTI), a Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék (MTEIT), valamint a Kárpátaljai Magyar Akadémiai Tanács (KMAT) rendhagyó tudományos összejövetelt szervezett a magyar nyelv napjára időzítve.

Az esemény megnyitóján Dr. Zubánics László köszöntötte a vendégeket és adott rövid történelmi áttekintést az I. világháborúról.

Az UMOTI igazgatóhelyettese kiemelte, gyakorlatilag kiradírozták az első világégést a kollektív emlékezetből, éppen ezért a mi feladatunk azt visszahozni.

A kerekasztal-beszélgetésen az MTEIT vezetője, Dr. Kiss Éva osztott meg néhány gondolatot. A professzor asszony elmondta, a száz évvel ezelőtt befejeződött tragédia eseményei még nincsenek teljesen feldolgozva, ezért is fontos, hogy foglalkozzunk vele.

Az előadók között elsőként Dr. Dupka György gulág-kutató, történész adott áttekintést a Nagy Háború eseményeiről vidékünk korabeli sajtója szemén, illetve naplóbejegyzéseken és szépirodalmi alkotásokon keresztül. A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének elnöke elmesélte, hogyan és miért kezdett el az első világháború múltjával foglalkozni. Felhívta a jelen lévő történész és nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatók figyelmét, hogy a forráskritika minden esetben rendkívül fontos, a kutató is előszeretettel alkalmazta az anyaggyűjtéskor.

Dupka György előadásában számos tragikus eseményt sorolt fel, megemlítette azt is, hogyan váltak csendessé a falvak, miután a templomi harangokból ágyút készítettek.

A kerekasztal-beszélgetésbe bekapcsolódott Mihók Richárd és Kovács Eleonóra egyetemi oktató is. Az előbbi a háború hadviselését és harci technikáit ecsetelte, utóbbi pedig visszaemlékezések révén arról beszélt, mi történt, mielőtt lehullottak a falevelek 1914 őszén?

A diákok közül Lőrinc Ingrid szólalt fel, aki a határkérdés problematikáját boncolgatta a nemzetközi kapcsolatokban. Haluska Bettina a háború kitörésének körülményeit mesélte el, és nyújtott betekintést az újságok nyomán abba, hogyan hatottak a mindennapi életre a cselekmények. Katona Veronika a világégés veszteségeit összegezte.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó