Tiszta-e a levegő, amivel lélegzünk?

Borús, ködös időszakokat élünk, amikor sokunk számára a lélegzés is problémás. Előjönnek az asztmás tünetek, a gyerekek is betegeskednek. Milyen szerepe van mindebben a levegő minőségének? – kérdezte a KISZó Szvitlana Timoscsukot, az Ungvári Légszennyezettség- mérő Laboratórium helyettes vezetőjét.

– Milyen tapasztalataik vannak vidékünkön a levegővel kapcsolatban?

– Október folyamán 988 alkalommal mértük a megyeszékhelyen a légszennyezettség mértékét. Nem igazán jók az eredmények. Egyes káros anyagokból, így a formaldehidekből, nitrogéndioxidból a napi átlag alaposan túllépte az egészségügyi határt. Utóbbi koncentrációja ráadásul évről évre emelkedik. A kéndioxid viszont ugyanolyan mennyiségben van jelen, mint a múlt esztendőben. A szárazság közepette magas volt a szálló por- és a szénmonoxid- tartalom. Szóval Ungvár levegője többnyire káros a légzőszerveink számára.

– Mi a helyzet a megye más településein?

– A hatáskörünk kizárólag a megyeszékhelyre korlátozódik. Ráadásul mi csak a tényeket konstatáljuk, az adatokat rögzítjük. Korábban a megyei ökológiai felügyelőség feladata volt az egész Kárpátaljára kiterjedő ellenőrzés. A keleti régióban zajló fegyveres konfliktust követően azonban megvonták tőlük ezt a jogkört.

– Azt akarja mondani, hogy jelenleg nincs, aki számon kérje a környezetkárosítókat?

– Sajnos valóban ez a helyzet. Hivatalos formában senki nem követi nyomon, milyen mérgeket lélegzünk be. Mi külön kérésre kiszállhatunk, feltérképezhetjük a környezet állapotát, de bírságolni már nincs jogunk.

– Hány környezetre veszélyes ipari létesítmény van régiónkban?

– Erre sajnos nem tudok pontos adattal szolgálni. Félek, hogy egyre több. Szerintem ide sorolhatók a benzinkutak és az aszfaltgyárak is. Komoly probléma, hogy nagy a ködösítés. Sok objektum nem ott épült fel, ahol hivatalosan be van jegyezve. Előfordult, hogy kérésre mentünk valahová, de a megadott helyen semmit nem találtunk. Másutt kutyákat uszítottak a szakembereinkre, mondván, hogy az magánterület, és nem léphetünk be.

– Ön szerint miért vált ilyenné a helyzet?

– Szerintem azért, mert sok máshoz hasonlóan a környezetvédelem is csak papíron létezik, valójában senkit nem érdekel. Erre utal például, hogy leépítették a megyei ökológiai felügyelőséget, felszámolják az országos környezetvédő ligát. A mi adataink is jobbára az irattárban kötnek ki. Hasztalan kongatjuk a vészharangot, sokszor kétségbe vonják a riasztó számokat. Ékes példa erre Ungvár. Ám azt sem tartom kizártnak, hogy vidékünk más városaiban sem jobb a helyzet.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó