A turizmus fejlesztése nem áll meg a határoknál

Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Beregszászi Képviseleti Irodája közös szervezésében Makkosjánosiban, a Helikon hotel tanácstermében rendezték meg az „Egészségtudomány, gyógyturizmus és orvostechnika” témájú tanácskozást, és üzletember-találkozó.

Mivel Kárpátalján a 2019-es év a balneológia és rekreációs turizmus éve, a főszerepet az ehhez a szektorhoz tartozó, szállodák, utazási irodák és gyógyfürdők kapták. Kincs Gergely, a CEED- Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. beregszászi irodájának vezetője kiemelte, rendezvényük célja partner kapcsolatok megteremtésének elősegítése, illetve a magyar tudástechnológia bemutatása, népszerűsítése.

A jelenlévőket Íjgyártó István, rendkívüli és meghatalmazott kijevi nagykövet köszöntötte.

Kihangsúlyozta, Magyarországon a turisztika dinamikusan fejlődő ágazat, és az egészségturizmus területén is különösen sok lehetőség kínálkozik.

Az üdülőövezetek terjeszkednek, Kárpátaljához Nyíregyháza, a nyíregyházi sóstói üdülőövezet van a legközelebb, ezért adott az együttműködés a régióban.

– Ahogyan a gazdaságfejlesztési program nem állt meg a határoknál, úgy a turizmus fejlesztése sem. Mindenki tisztában van Kárpátalja nevezetességeivel, a történelmi emlékhelyekkel, s örömmel tapasztalható, hogy egyre szélesedik és bővül az együttműködés és tapasztalatcsere, a kölcsönös beruházások, a lehetőségek közös kihasználása. Úgy hiszem, a mai tanácskozás nagyon is helyénvaló, követi a kihívásokat és a lehetőségeket.

Szeretném biztosítani a jelenlévőket arról, hogy Ukrajna és Magyarország együttműködésének keretében igyekszünk előremozdítani azokat az infrastrukturális projekteket, amelyek növelik és akadálytalanabbá teszik a határon átnyíló együttműködést – hangsúlyozta a nagykövet.

Szilágyi Mátyás, Magyarország beregszászi külképviseletének főkonzulja kifejtette, a magyar külügyi szolgálatok az itteniekkel együttműködésben tesznek azért, hogy a két országban egységes szemlélet alakuljon ki a turizmus fejlesztését illetően.

A megyei közigazgatási nevében Ljubov Kohucs főosztályvezető osztotta meg gondolatait a konferencia résztvevőivel. Kifejtette, a turizmus húzó ágazata lehet a megyének, ezért a jövőben változtatásokat kívánnak eszközölni minél sikeresebb fejlődése érdekében.

– Kárpátalja turisztikai potenciálja igen nagy. Elegendő, ha csak a történelmi, vagy kulturális emlékhelyekre, a tradícióinkra, a hagyományos kárpátaljai vendégszeretetre utalok. A mostani konferenciával egyidőben Ungváron tanácskozik egy egészségügyi munkacsoport. Ők az egészségturizmus sikeresebb változatának kidolgozásán fáradoznak, hiszen Kárpátalja turisztikai szektorában az egészség- és a gyógyturizmus kiemelkedő helyet foglal el – mondta a szakember.

Sin József a térség gyógyfürdőinek jelentőségét emelte ki.

– A járás több községében, különleges termálvizek vannak. Ezek hasznosítása érdekében az utóbbi két évtizedben történtek lépések, de azok nem voltak eléggé hatékonyak, hiszen a községek továbbra is várják az igazi befektetőket, a megvalósítás lehetőségét – jegyezte meg a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere az elhangzottakat alátámasztva kifejtette, valóban a turizmusban látják a jövőt, ebben kell gondolkodni, ezt kell fejleszteni.
Skapinecz Péter, a CEED- Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. cégvezetője ugyancsak megosztotta gondolatait a résztvevőkkel.

A konferenciára európai hírű magyarországi gyártók is érkeztek. A cégek bemutatkozása után üzletember-találkozóra (B2B) került sor, melyen a Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. és a beregszászi Fux Kapitány Turisztikai Kft V hosszú távú együttműködési szerződést kötött.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó