Szemétapokalipszis

Ökológiai katasztrófa fenyeget a Nagyszőlősi járásban. Immár egy hónapja, hogy az AVE Nagyszőlős vállalat nem szállítja el a hulladékot a járás településeiről.

Az újévi ünnepek előtt először egy figyelmeztetés jelent meg a cég honlapján, miszerint ideiglenesen megváltozott munkarendben fogják üríteni a kukákat. Az ünnepek rég elmúltak, ám a szemetes konténerek továbbra is színültig tele várják a szállítókat a házak előtt. Az első információk arról szóltak, hogy a havazások miatt járhatatlan utak akadályozzák a szemetesautók eljutását a településekre. Ezt Adalbert Zsidik, az AVE Nagyszőlős igazgatója is megerősítette a sajtónak.

Elmondása szerint a lomha, nagy járművek képtelenek voltak bejutni a mellékutcákba.

A helyzet azonban az utak megtisztítása után sem változott. Adalbert Zsidik most már úgy nyilatkozott, lejárt a vállalat szerződése a munkácsi szemétteleppel, s úgy néz ki, nem is fogják azt meghosszabbítani, azaz nincs hová lerakni a lakossági hulladékot. A járás polgármesterei fel vannak háborodva, azt mondják,

ökológiai katasztrófát okoz, ha a helyzetre nem találnak sürgősen megoldást.

Tóth Bálint, a Tiszapéterfalvai Községi Tanács elnöke a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, az emberek méltatlankodnak, nem tudnak mit kezdeni a nap mint nap csak gyűlő hulladékkal.

– A kukák tele vannak, így zsákokba gyűjtik a szemetet és várják, hogy elvigye az AVE. Tudomásom szerint a járási tanács sem lépett az ügyben.

A polgármesterek önerőből nem tudják megoldani ezt a kérdést, ez nem a mi kompetenciánk.

A járás területén meg nincs szemétlerakónak alkalmas terület. Úgyhogy az emberek, akiknek volt szerződésük a céggel, dühösek. Amit lehet, elégetnek, és reménykednek, hogy hamarosan ismét megjelennek a kukásautók az utcájukban.

– Mindenféle hírek keringenek. Mi kaptunk egy értesítést az AVE Nagyszőlőstől, melyben az állt, hogy februárig szünetelteti a szolgáltatást, mivel lejárt a szerződése a munkácsi szemétteleppel. Az ez évre szóló szerződést is kihozták aláírásra, de egyelőre még ne kötöttük meg, hisz nincs, aki elvigye a hulladékot – tudtuk meg Biró Venceltől, Fertősalmás és Nagypalád polgármesterétől, aki hozzátette, ugyan hivatalos kimutatást nem kapott róla, de úgy véli, a hozzá tartozó két településen nem valószínű, hogy nagy adósság lenne.

Ellenben úgy hírlik, Királyházán és Szőlősvégardón több százezres tartozást halmozott fel a lakosság.

– Vannak, akik reménykednek és szerdánként kiviszik a kukát az utcára. A papírhulladékot elégetik, de sajnos már megjelentek a szemétkupacok az utak szélén, az árkokban. Most még takar a hó, de mi lesz, ha jön a tavasz?! A járás területén nincs hely, ahol szemétlerakatot lehetne létesíteni, szóval nagyon fájó kérdés ez errefelé. Egy társadalmi szervezet már tüntetést is szervezett, de mint a helyzet mutatja, semmit nem értek el.

A Nagyszőlősi AVE igazgatója a minap úgy nyilatkozott, egyelőre csupán Nagyszőlőssel sikerült megállapodást kötni erre az évre.

A város havi 160 ezer hrivnyát fizet majd a szolgáltatásért. A vidék települései azonban, mivel közel 2,3 millióval adósak, kénytelenek tűrni és várni.

Csak két falu, Királyháza és Szőlősvégardó hétszázezer hrivnyával tartozik a szemétszállítónak.

Megjegyzendő, ugyan a Nagyszőlősi Járási Tanács 2006 óta résztulajdonosa az AVE Nagyszőlősnek, mégsem lép semmit a kritikus helyzet megoldása érdekében, egyetlen értekezletet sem tartott ez ügyben. A szemét meg közben csak gyűlik…

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó