Időt nyerhetnek a külföldi rendszámú autók tulajdonosai

Ukrajnában lassan a végéhez közelít az a 90 napos kedvezményes időszak, amely alatt jelentős, 50 százalékos engedménnyel vámolható el és legalizálható a külföldi regisztrációjú autó. Ám nem kizárt, hogy meghosszabbítják a február 22-én lejáró átmeneti időszakot, az erről szóló törvénytervezetet már be is nyújtották az illetékes parlamenti bizottság elé.

A külföldi rendszámú gépkocsik legalizálásáról szóló tavaly november közepén második olvasatban elfogadott törvénnyel párhuzamosan a parlament még ugyanaznap elfogadott egy másik jogszabályt mely szigorította a külföldi regisztrációjú járművek ukrajnai tartózkodását.

A jogszabály 6 hónapot – május közepéig – biztosított arra, hogy akik már rendelkeznek ilyen autóval, legalizálhassák azt. Ha ezt nem teszik, horror bírságokkal sújtják a szabálysértőket.

Ezzel gyakorlatilag ultimátumot kaptak a külföldi rendszámú autók tulajdonosai. Az ígértekkel ellentétben mindössze annyi kedvezményt hagytak jóvá, hogy a hatályba lépésétől számított 90 napon belül a külföldi rendszámú autó után „mindössze” a vámügyi jövedéki adó 50 százalékát kell befizetni.

Ahogy fogynak a napok, beigazolódni látszanak a korábbi aggályok arra vonatkozóan, hogy

a kedvezményes adózásra biztosított 90 nap kevés.

Időszűke miatt rengetegen ha akarnak sem tudnak élni a lehetőséggel. Részben amiatt, mert a többségnek előbb saját nevére kell íratni a gépkocsit, amihez elengedhetetlen a a tulajdonos jelenléte, ugyanis csak a tulaj vámoltathatja el a járművet, másrészt, mert a nagy roham miatt

a hivatalos ügyintézési határidőket nem tudják tartani az illetékes hatóságok.

Ám úgy fest, egy, a múlt héten benyújtott törvénytervezet révén az ügyben érintettek időt nyerhetnek.

A tervezetet nem mellékesen a parlament három kárpátaljai képviselője, Horváth Róbert, Luncsenko Valér, valamint Vaszil Petyovka dolgozta ki és terjesztette elő. A parlamenti szakbizottság zöld jelzésére váró jogszabályban azt javasolják, hogy

újabb 90 nappal, vagyis ez év május 23-ig hosszabbítsák meg a külföldi regisztrációjú autók behozatalára vonatkozó kedvezményes időszakot.

Politológusok szerint minden esély megvan arra, hogy átmenjen a parlamenten a javaslat, ugyanis ezzel sok szavazat szerezhető, tudniillik rövidesen elnök-, ősszel pedig parlamenti választások lesznek az országban. Az sem elhanyagolandó tényező, hogy a külföldi rendszámú autók tulajdonosait tömörítő szervezetek több hónap szünet után február 10-től újabb országos megmozdulásokat helyeztek kilátásba.

Horváth Róbert Facebook-oldalán közölte a jó hírt, kiemelte, az új törvény hatályba lépése óta 65 ezer külföldi autót vámoltak le az országban, ezzel pedig 4,1 milliárd hrivnya folyt be az államkasszába.

Úgy vélekedett, sokan szeretnének élni a kínálkozó lehetőséggel, ám a szűkös határidő miatt ettől rengetegen elesnek. Ezért lenne fontos a kedvezményes időszak meghosszabbítása, amit, állítása szerint, ő már a törvény kidolgozásánál is javasolt, ám támogatottság híján nem került bele a jogszabályba.

Egy másik beterjesztett törvényjavaslat egyenesen eltörölné a vámügyi jövedéki adót, a gépkocsi árának 30 százalékát megközelítő áfa és behozatali vám megfizetését. E tervezet szerint a legalizációhoz nyugdíjilleték mellett az autó értékének 10 százalékát kellene befizetni az államkasszába. Csak viszonyításképp az összeg a hatályos törvények értelmében

még az 50 százalékos kedvezménnyel is jelenleg megközelíti a használtautó vételárát.

Emlékeztetőül: a vámügyi jövedéki adó három tényezőtől – a motor típusától, a hengerűrtartalomtól és a jármű életkorától – függ. Benzineseknél 3000 köbcenti alatt 50 euró az alapkoefficiens, 3000 felett 100 euró, a dízeles kocsiknál ez 75 és 150 euró. Ezt meg kell szorozni a köbcenti-mutatóval (ezer egységenként kell számolni), majd pedig a jármű éveivel. Így aztán egy 5 éves, kétliteres benzinfogyasztású kocsi vámadója 400 euró, míg egy 4 literes, 18 éves dízelautóé 9000 euró. A jármű korát figyelembe vevő koefficiens értéke 15 éves korig növekszik, az annál idősebb gépkocsik esetében nem emelkedik tovább. Ugyanakkor a jövedéki adó megfizetésével még nem kapunk ukrán rendszámot, a regisztrációhoz be kell fizetni 20 százalék áfát (általános forgalmi adó), 10 százalék behozatali vámot, és 3-5 százalékos nyugdíjjárulékot, ami a vételár 30 százalékát jelenti. Ilyen feltételek mellett nemigen beszélhetünk kedvezményes regisztrációról.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó