Történelmi kárpátaljai eredmény a snowboard-világbajnokságon

Az ungvári Dancsa-Csundák Annamária a negyeddöntőig jutott, végül hatodik lett az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí világbajnokságon.

Február elseje óta zajlik a snowboardosok és szabadstílusú sízők világbajnoksága az amerikai Park Cityben. A FIS Snowboard világbajnokságot minden második, páratlan évben rendezik. A seregszemlén minden szakág képviselteti magát: a tradicionális alpesi számokban (paralel szlalom és óriás-műlesiklás), valamint a szabadstílusú számokban (slopestyle, félcső, big air és snowboardkrossz) is osztanak érmeket. A snowboardos szakágak művelői számára az olimpia után ez a második legnagyobb világverseny, így kiemelt fontossággal bír. A világbajnokságon az ukrán színeket két kárpátaljai versenyzőnk, a 29 éves Dancsa-Csundák Annamária és 23 éves Jevhen Hulij képviselte. Annamáriának ez a tizenegyedik világbajnoksága, eddigi legjobb eredménye egy 15. helyezés volt, amit 2011-ben a spanyolországi La Molinában ért el. Legutóbb, 2017-ben a spanyolországi Sierra Nevadában csak a 32. lett paralel szlalomban. Jevhen most debütált.

Az időjárás nem könnyítette meg a mezőny és a szervezők életét. Sűrű hóesés közepette rendezték meg a versenyt. Ám ez nem zavarta Annamáriát a szakág óriás-műlesikló számában. A nyolcaddöntőben a nála magasabban jegyzett holland Michelle Dekkert győzte le, és az ukrán snowboardsport története során először került világbajnokság negyeddöntőjébe. Az elődöntőbe jutásért a végső győzelemre is esélyes orosz Natalija Szoboleva ellen maradt alul szoros csatában. Végül időeredményével a hatodik helyen zárta a világbajnokságot. A bajnoki címet Selina Joerg nyerte, a második helyen a kárpátaljai versenyzőt kiejtő Natalija Szoboleva végzett, a harmadik a svájci Ladina Jenny lett.

– Nagyon tetszett a verseny, örülök az elért eredménynek. Számomra az időjárás, a hó állaga és a lejtő is tökéletes volt. Még többet akarok edzeni és jobb eredményeket elérni – kommentálta Facebook-oldalán sikerét Annamária. Az eredményhirdetésnél az első hat versenyzőt díjazták, a felvételek tanúsága szerint a világbajnok és az ungvári versenyző volt a legboldogabb. Ezt bejegyzésében Annamária is kiemelte.

A férfiak versenyében Jevhen Hulij az 56 fős mezőnyben a 48-ik lett.

 

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó