Brenzovics László: nincs olyan elnök, akit támogatni tudnánk

Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökével készített interjút a Pesti Srácok. A KMKSZ elnöke a beszélgetés során beszámolt a közelgő ukrajnai elnökválasztásról, az elmérgesedő ukrán–magyar kapcsolatokról, valamint a kárpátaljai magyarság választásokat követő esélyeiről.

A magyar parlamenti képviselő kijelentette: egyetlen jelölt sincs, akit a magyar kisebbség támogatni tudna, mivel a jelöltek elképzelései nem vágnak egybe a kisebbségek valós érdekeivel. Elmesélte a korábbi keserű tapasztalataikat is az ukrán politikusokkal kapcsolatban: “A korábbi jelöltekkel hiába állapodtunk meg a választások előtt, ígéreteiket később nem tartották be, ezért is meglehetősen szkeptikus a kárpátaljai magyarság”.

A KMKSZ elnöke úgy értékeli, hogy a két legesélyesebb jelölt, Julija Timosenko és Petro Porosenko programja egyformán nacionalista töltetű, egyértelműen a kisebbségi jogok szűkítésére irányul, azoknak a jelöltek pedig, akiknek a programja esetleg a magyar kisebbség számára elfogadhatóbb, azoknak nincs esélyük arra, hogy bejussanak a második fordulóba.

A kárpátaljai magyar szervezet vezetője kérdésre elmondta azt is, hogy nem fűznek sok reményt Porosenko kisebbségpolitikájának változása iránt, annak ellenére sem, hogy Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, Porosenko mellé szegődött kampánytanácsadónak. Brenzovics László elmondta, hogy Porosenko a kampányát a nyelvi kérdésre, a hadseregre és a pravoszláv hitre építi. Ebbe nem férnek bele gesztusok a kárpátaljai magyarság irányába.

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy az esélyesebb jelöltek népszerűsége is csak maximum 10–15 százalékon áll, ami jól mutatja az ukrajnai belpolitikai válságot, azaz, hogy az emberek nem bíznak a politikusaikban.

Nem látja azt sem valószínűnek, hogy magyar képviselő bejuthat a parlamentbe.

Ennek fő oka, hogy nem veszik figyelembe a nemzetiségi összetételt, valamint elmondta azt is, hogy Kárpátalján a beregszászi az egyetlen járás Ukrajnában, ahol a magyarság többségben van, ezt az egy járást is 2012 óta szándékosan két körzetre osztják, annak érdekében, hogy ne juthasson be magyar nemzetiségű képviselő a törvényhozásba.

A témánál maradva: a KISZó Facebook-oldalán a múlt héten azt kérdeztük olvasóinktól, kell-e bármelyik jelöltet is támogatni az elnökválasztáson. Nos, a voksok 70–30-arányban oszlottak meg, többségben azok voltak, akik szerint egyik induló mellett sem kell kiállni. A témában a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetői is egyeztettek nemrég Ungváron, de konkrét állásfoglalás nem született, a későbbiekre ígértek közös nyilatkozatot.

Forrás:
PestiSrácok/Origo/KISZó

Post Author: KISZó