Hűséggel, hittel és reménnyel

Negyvenöt diák vehette át a mesterképzés elvégzését igazoló oklevelét az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet (UMOTI) diplomaosztóján. Mint arról még aznap beszámolt a KISZó-online, a magyar nyelv és irodalom, történelem, országismeret, illetve matematika szakos hallgatók közül kilencen a keresztképzésnek köszönhetően egyszerre két diplomát kaptak kézhez. A végzősöknek dr. Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója és dr. Grezsa István miniszteri biztos nyújtotta át az okleveleket.

A másfél éves időszakot lezáró eseményen Imre Gyula, az UMOTI tanulmányi és nevelési igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket.

Dr. Miroszlava Lengyel, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorhelyettese beszédében arra figyelmeztette a végzősöket, tiszteljék egymást, legyenek toleránsak másokkal szemben, és ami a legfontosabb: minden körülmény között maradjanak meg embernek.

– Büszkék vagyunk a végzőseinkre – jegyezte meg dr. Spenik Sándor, az UMOTI igazgatója.

– Mostanra már majdnem mindegyikük munkába állt. A fiatalok megtalálták számításukat, kiváló eredményeket értek el az elmúlt években, számos tanulmányi vetélkedőn szereztek dobogós helyeket, kiemelkedő tudományos munkát végeztek. Sikeres pálya elején járnak, ehhez kívánok jó utat, sok szerencsét!

Dr. Grezsa István ünnepi beszédében gratulált a magisztereknek és az őket oktató tanároknak. Útravalóul megjegyezte, az nagy értelmiségiek felelőssége, immáron véleményvezérekké váltak, a magyar nemzet kiművelt emberfői közé tartoznak.

– Azt kívánom, hogy értelmiségi létüket elsősorban a minőséggel lehessen jellemezni.

Ám csak akkor lehet minőségi életet élni, ha nem mondunk le az olyan értékekről, mint a hűség, a hit és a remény.

Legyenek hűségesek az anyanyelvhez, a szülőföldhöz, őrizzék meg hitüket és a reményt ahhoz, hogy értelmiségi létüket a száz év magány után magára találó magyar nemzet részeként tudják végigélni.

A miniszteri biztos hozzátette: ehhez Magyarország Kormánya, ahogy az elmúlt tíz évben, úgy az elkövetkező esztendőkben is minden tőle telhetőt megtesz.

Buhajla József ungvári főkonzul úgy fogalmazott: a frissdiplomások olyan tudással vannak felvértezve, amely a világ bármely pontján megállja a helyét.

Figyeljenek arra, hogy a megszerzett tudást mindig a jó érdekében használják fel.

Szilágyi Mátyás, a beregszászi külképviselet főkonzulja kiemelte: fontos, hogy fenntartsák ezt a magyar intézetet, amely szoros kapcsolatban van a helyi ukrán tudományossággal. Mindenképp az együttműködés politikáját valljuk a Kárpát-medencében.

Barta József köszönetet mondott a diákok szüleinek, amiért magyar tannyelvű iskolába íratták gyermekeiket, és azoknak, akik lehetővé tették, hogy a diákok egyetemi tanulmányaikat is magyar nyelven folytathassák.

– Ha nem vagyunk kellő tudással, tapasztalattal és bölcsességgel felvértezve, könnyen eltévelyedhetünk a világban – tette hozzá a kárpátaljai megyei tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke.

Hozzátette: vigyenek magukkal az útra hamuban sült pogácsát, és legyen mindig iránytűjük. De olyan, amit a szívükben hordoznak, és ami Isten felé vezet. A belé és önmagukba vetett hitet soha ne veszítsék el.

Köszöntő beszédet mondott még Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettese, Tóth Miklós, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, az UMDSZ alelnöke, Könyed Erika az ungvári járási közigazgatás hivatal vezetője, valamint Povidájcsik Mihály, az egyetem matematika karának képviseletében.

Dr. Zubánics László a történelem szakos hallgatók kurátoraként szólt az egybegyűltekhez. A magyar filológusok több mint ötven éve hagyományosan útravaló tarisznyával kedveskednek a végzősöknek. Ez most sem volt másképp – az elsősök dr. Zékány Krisztina, a Magyar Filológiai Tanszék vezetője ünnepi beszédét követően adták át a jelképes ajándékokat.

A diákok nevében a vörösdiplomás Kopasz Vivien Meláni, valamint Bocskor Zita és Puskás Gyula mondott beszédet. Gecsei Sándor Wass Albert Üzenet haza című versét szavalta el.

Az ünnepségen fellépett a Rapszódia ukrán népi hangszeres együttes, a nagydobronyi Zöldág énekkar és a Hatrác Néptáncegyüttes.

Simon Rita

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó