Nők napján kezdődik a XVI. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál

Március 8-10-én kerül megrendezésre a XVI. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál. Ha valaki akárcsak egyszer is részt vett rajta, tapasztalhatta, hogy ez egyetlen más megyei borünnephez sem hasonlítható. A mazsorettek, a fúvószenekar s nem utolsó sorban a borlovagok felvonulása olyan színpompás attrakció, amelyet másutt hiába is keresnénk.

– A több mint nyolcszáz éves szőlészeti-borászati múltra visszatekintő Vérke-parti város központja a háromnapos vidám borfieszta idején fúvószenekarok, néptáncegyüttesek, ismert zenészek és énekesek fellépésétől lesz hangos. Tucatszám kínálják majd portékáikat a méz-, a sajt- és ajándéktárgy-árusok, de természetesen lesz itt tombola és szőlészeti borászati eszközök, könyvek bemutatója is. És ne feledkezzünk meg a borlovagok és a borlovaghölgyek látványos felvonulásáról, az újonnan felavatottak ünnepélyes eskütételéről se: ilyesmi az egész régióban csak itt tekinthető meg – magyarázta Kovács Elemér, a Beregszászi Szent Vencel Borrend krónikása.
Köztudott, hogy a népünnepély fontos része a borverseny: az elbírálásra benyújtott borokat nemzetközi szakmai zsűri vizsgálja meg, s dönti el, hogy közülük melyik a legjobb. A vendégek az eredményhirdetés után a győztes borászok sátrait felkeresve ellenőrizhetik, mennyire egyezik az ízlésük a zsűriével. A szakmai programoknál tartva eláruljuk, neves szakemberek részvételével kerekasztal-megbeszélést tartanak, melyen terítékre kerülnek az ágazat jelenével és jövőjével kapcsolatos kérdések.

H. Cs.

PROGRAM

2019. március 8., péntek

Beregszász központjában, a Kossuth téren reggel 8.00-tól kezdődik a tájjellegű borok kiállítása és kóstolása. Emellett sajtok, méz és méhészeti, valamint kárpátaljai kézműves termékek, különböző füstölt áruk bemutatója és vására.

14.00: Emlékezzünk a régiekről. Dr. Linner Bertalan neves beregszászi szőlőnemesítő, borász, sebész főorvos mellszobrának megkoszorúzása (Linner Bertalan u. 1., a kórház kertjében).

8.00 – 18.00 óráig népszerű lemezlovasok gondoskodnak a fesztiválhangulatról. A fiatalok és azok, akik annak érzik magukat, a színpad előtt rophatják a táncot.

2019. március 9., szombat

8.00: „Itt a bor, benne világnak kincse forr…”

Folytatódik a tájjellegű borok kiállítása és kóstolása. Sajtok, méz és méhészeti, valamint kárpátaljai kézműves termékek, különböző füstölt áruk kóstolása és vására.
10.45-kor ünnepélyes felvonulás a borlovagok, a fúvószenekar, a mazsorettek és a meghívott vendégek részvételével. Gyülekező a színház bejáratánál.

11.00 órakor a XVI. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál ünnepélyes megnyitója. A Beregszászi Szent Vencel Borrend új borlovagjainak avatása. Eskütétel. A borverseny eredményhirdetése és a felhozatal értékelése, ünnepélyes díjátadás.

A színpadon a város és a járás legjobb zenészei, táncosai, énekesei adnak fergeteges műsort.

2019. március 10., vasárnap

8.00: „Tüzes, mint ifjú babám…”

Tájjellegű borok kiállítása és borkóstolóval egybekötött vetélkedő. Sajtok, méz és méhészeti, valamint kárpátaljai kézműves termékek, füstölt áruk kóstolása és vására.

10.00: Áldást kérünk a szőlészek-borászok további munkájára. Szentmise a római katolikus templomban. (II. Rákóczi Ferenc tér 3.

(A programok időpontjait közép-európai idő szerint közöljük.)

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó