Elnökválasztás: közel ezer szabálysértést jelentettek

Az ukrán nemzeti rendőrség tájékoztatása szerint délután 16 óráig (kijevi idő) 950 szabálysértésről érkezett bejelentés hozzájuk.

Szám szerint a legtöbb Kijevből, ahol 137 esetben jegyeztek fel valamilyen szabálysértést. Leginkább tiltott agitáció miatt érkeztek panaszok a polícia címére. Sok esetben lefotózták a szavazólapot, vagy tönkretették azt. Nyolc esetben megpróbálták kivinni a szavazólapot a szavazókörből. A rendőrség 12 esetben indított bűnügyi eljárást. Ugyanakkor olyan súlyos incidensekről még nem jött hír, ami érdemben megzavarná a választás menetét.

Oleg Konopolszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) helyettes vezetője délutáni sajtótájékoztatóján közölte, hogy az országban minden szavazókör működik. Odessza megyében volt egy szavazóhelyiség, amelyik a szavazólapok hiánya miatt több mint öt órával később nyílt meg, de délutánra már az is működött.

Natalja Bernacka, a CVK titkára újságíróknak elmondta, hogy egyelőre nem tapasztaltak “szisztematikus” szabálysértést a választásokon. Szavai szerint csak egyedi esetek fordultak elő, amelyek már “klasszikusaknak számítanak” az ukrán választásokon. Ilyennek nevezte a választók csoportos szállítását és a szavazólap lefényképezését a fülkében, de hangsúlyozta, egészében rendben zajlanak a választások.

A részvételi arány a keleti és déli megyékben a legmagasabb, a legkevesebben Kárpátalján szavaztak le a délutáni órák közepéig. Amint este hétkor bezárnak a szavazókörök, megjelennek az első exit pollok, amit a KISZó Online azonnal közölni fog.

Forrás:
KISZó/GolosUA/MTI

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó