Kárpátalján a legalacsonyabb a választási részvétel

Vasárnap reggel kijevi idő szerint nyolc órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az elnökválasztás első fordulója.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a szavazásra jogosult ukrán állampolgárokat. A szavazólapokon 39 jelölt neve szerepel, ami rekordszámú a független Ukrajna történelmében. A választásokon hivatalosan 35,6 millió ukrán választó vehet részt, ám ebbe beleszámolták a megszállt területeken – a Krím félszigeten, valamint a donecki és a luhanszki szakadár “népköztársaságokban” – élőket is, ahol viszont nem rendezik meg a választást, így valójában körülbelül 30 millióan vehetnek részt a voksoláson. Csaknem 316 ezren jelentkeztek át más választókerületbe szavazni.

A Központi Választási Bizottság (CVK)a választásokra összesen 2344 külföldi megfigyelőt regisztrált 19 nemzetközi szervezettől és 17 országból. Orosz megfigyelők nincsenek közöttük, mivel az ukrán parlament februárban törvényt fogadott el, amely megtiltja, hogy orosz állampolgárok megfigyelőként részt vegyenek Ukrajnában az elnök-, a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az előrejelzések szerint nem valószínű, hogy bármelyik jelölt is meg tudná szerezni a szavazatok több mint felét, ezért minden bizonnyal még egy fordulót kell rendezni három hét múlva, azaz április 21-én. A második fordulóba a két legtöbb szavazatot szerző jelölt jut be.

A legutóbbi felmérések alapján a legnépszerűbb jelölt Volodimir Zelenszkij humorista, színész és producer. Őt követi fej fej mellett Petro Porosenko jelenlegi államfő és Julija Timosenko volt kormányfő.

A legesélyesebb jelöltek a nap első felében már le is szavaztak.

“Új élet kezdődik, korrupció és kenőpénz nélkül. Egy új országban, a változások országában. Mi ebben bízunk” – mondta újságíróknak Zelenszkij.

A jelöltek népszerűségi listáját hetek óta magabiztosan vezető showman arra a kérdésre, hogy szerinte bejut-e a második fordulóba azt válaszolta, hogy nem tudja, erről az országnak kell döntenie.

Timosenko szavazata leadása után szűkszavúan csak annyit mondott, hogy bízik a sikeres és gazdag Ukrajnában, majd mindenkinek jó hangulatot kívánt. Férje hozzátette, hogy

Szlovákiában az ország történelmében első alkalommal nyerte meg nő az elnökválasztást Zuzana Caputová személyében.

Porosenko is szavazott már. Kiemelte, hogy sikerült jól előkészíteni a választást, azt is mondta:

senki sem vonhatja kétségbe a végeredményt.

A rendőrség közlése szerint 39 ezer rendőrt vezényeltek ki a szavazókörökhöz a rend biztosítására. Csernyihiv megyében egy férfi Molotov-koktélt dobott az egyik szavazókörben a fülkébe. A tüzet eloltották, senki sem sérült meg, a férfit őrizetbe vették. A szavazás menetében az incidens nem okozott komolyabb fennakadást.

Közben az OPORA és a CSESZNO választásokkal foglalkozó civil szervezetek máris jeleztek néhány szabálysértést. Két szavazókörben Voliny, illetve Rivne megyében nem engedték be az OPORA megfigyelőit a nyitás előtti reggeli választási bizottsági ülésre. Volt néhány szavazókör, amelyik késve nyitott ki, volt, ahol túl korán nyitották ki a szavazólapokat tartalmazó széfet, illetve olyan szavazókör is, amelyik nem kapott elég szavazólapot. Zsitomir megyében egy szavazókörben személyigazolvány nélkül szavaztak. Néhány helyen rejtett agitációt is feljegyeztek, de különösebb atrocitás sehol sem volt a kora délutáni órákig.

15 órás adatok szerint 44,64 százalékos a részvételi arány. A legaktívabbak Zaporizsjában (49,20 százalék), míg a legalacsonyabb választási részvételt Kárpátalján mérik (29,69 százalék).

Forrás:
MTI/KISZó/Fotó:Szabó Sándor

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó